Crypto-CFD's: een handige manier om te investeren in cryptomunten?

Crypto-CFD's: een handige manier om te investeren in cryptomunten?

Redactie Baaz

Wie in cryptomunten wil beleggen, heeft verschillende manieren om dat te doen. Je kunt bijvoorbeeld zelf in cryptomunten beleggen en ze op een digitale wallet opslaan. Of je kunt investeren in afgeleide financiële producten. Een crypto-CFD is daar een voorbeeld van. Het is een handige manier om in cryptomunten te investeren en om grote winsten te realiseren, maar het is wel belangrijk dat je enige kennis van zaken hebt. Waar grote winsten zijn, zijn er namelijk ook altijd grote risico's. En dat is ook bij CFD's het geval.

Wat is een CFD en hoe werkt het?

Bij een CFD of een contract for difference wordt er een overeenkomst gesloten tussen twee partijen, de koper en de verkoper. Hierbij zal de verkoper het verschil betalen tussen de waarde van een onderliggend product op het moment van de aankoop en de verkoop. Het gaat om een afgeleid financieel product waarmee beleggers kunnen inspelen op koerswijzigingen en waarbij men zelf nooit de werkelijke eigenaar is van de onderliggende waarde.

CFD's kunnen niet alleen betrekking hebben op een aandeel, maar bijvoorbeeld ook op een index. Dat is enigszins bijzonder, want een index is steeds samengesteld op basis van diverse aandelen. Deze samenstelling kan bovendien wijzigen. Wie de index normaal gesproken wil nabootsen, moet dan ook in exact de juiste aandelen investeren. Als de aandelenkorf wijzigt, moet men alles weer bijsturen. Dat is heel lastig om te doen. Het beleggen in CFD's is dan een handig alternatief om toch te speculeren op indexwijzigingen.

Via CFD's investeren in cryptomunten

In het geval van crypto-CFD's is de onderliggende waarde uiteraard niet een index of een aandeel, maar een of meerdere cryptomunten. Denk bijvoorbeeld aan munten als Bitcoin en Ethereum. Ook hier geldt dat men de cryptomunten niet bezit. Men hoeft zich niet druk te maken om wallets, wachtwoorden en transactiekosten, maar kan toch speculeren op koerswijzigingen. Bovendien kan er niet alleen winst worden gemaakt als de cryptowaarde stijgt, maar ook als het daalt.

Een aanvullend kenmerk van CFD's is dat er met hefbomen wordt gewerkt. Dat wil zeggen dat de belegger niet de gehele onderliggende waarde financiert, maar slechts een klein deel. Het zorgt ervoor dat men met een kleine investering toch grote winsten kan maken, maar het heeft ook een nadeel: er kunnen ook grote verliezen worden geboekt. Zeker bij crypto-CFD's – de cryptomarkt is ook nog eens heel volatiel – kunnen er ongelofelijk grote winsten worden geboekt, maar is er ook het risico dat de verliezen hoog oplopen. Het is daarom heel belangrijk dat je onderzoek verricht voordat je in crypto-CFD's belegt.

Waar kan je investeren in crypto-CFD's?

Het handelen in CFD's gebeurt niet op de beurs. Daarom moet de belegger steeds aankloppen bij een CFD-aanbieder. Er bestaan ook geen standaardcontracten, waardoor elke CFD-aanbieder zelf de voorwaarden bepaalt op basis waarvan er kan worden geïnvesteerd. Er zijn uiteraard wel een aantal gelijkenissen. Zo bieden de meeste CFD-aanbieders mogelijkheden aan om de verliezen te beperken en de risico's te beheersen. Ook brengen CFD-aanbieders kosten in rekening. Er zijn nog niet veel aanbieders van crypto-CFD's en er zijn ook wel wat scams, dus het is belangrijk om goed op te letten en om vooraf reviews te lezen. Een voorbeeld van een betrouwbare aanbieder is Libertex. Dat lees je bijvoorbeeld ook in deze Libertex Review.

Libertex is al sinds 1997 op de CFD-markt actief en biedt meer dan 250 verhandelbare activa aan. Het gaat daarbij vooral om aandelen, valuta's, metalen en indices, maar men heeft ook een ruim aanbod aan cryptovaluta. Voor vrijwel alle grote en bekende cryptomunten, gaande van Bitcoin over Ethereum tot zelfs PancakeSwap, biedt men crypto-CFD's aan. Libertex is sinds 2020 een partner van de voetbalclub Tottenham Hotspur en groeit sterk aan de andere kant van het kanaal, terwijl het ook in ons land een mooie groei kent.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie