'Luisteren is goud' breekt een lans voor meer menselijkheid in organisaties

'Luisteren is goud' breekt een lans voor meer menselijkheid in organisaties

Redactie Baaz

Iedereen wil gehoord worden, maar als samenleving lijken we de kunst van het luisteren te hebben verleerd. Op landelijk niveau zijn de toeslagenaffaire en de gasboringen in Groningen daar een pijnlijk voorbeeld van. Met zijn boek Luisteren is goud zet Eric de Haan het luisteren weer hoog op de agenda. Hij herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om echt te luisteren en biedt een raamwerk waarmee je het luisterend vermogen en daarmee de menselijkheid van je organisatie kunt vergroten. Een belangrijk boek voor iedereen die op zoek is naar meer diepgang en duurzaamheid in (werk)relaties. 

Ver-ikking

In dit tijdperk van ‘ver-ikking’ worden we vooral aangemoedigd om naar onszelf, onze innerlijke stem en ons onderbuikgevoel te luisteren. En als we wel naar anderen luisteren, is onze aandachtsspanne maar kort en zijn we geneigd de ander geregeld in de rede te vallen. Deze trend is zelfs zichtbaar onder coaches en therapeuten; de professionals die nota bene met luisteren hun brood verdienen. Het is een zorgelijke trend, aldus De Haan, want gehoord, gezien en erkend worden is een diepmenselijke behoefte en cruciaal voor ons welzijn. We zijn het gelukkigst als we ons gehoord voelen. Dat geldt ook voor klanten en medewerkers. Veel organisaties blinken niet echt uit in luisteren en missen daardoor een duurzame verbinding met hun klanten én hun eigen mensen. 

Leren luisteren volgens Theory U

Luisteren is goud brengt daarom het belang en de waarde van luisteren, tussen mensen onderling maar ook op organisatieniveau, opnieuw onder de aandacht. Het laat zien wat luisteren echt inhoudt en hoe je er vorm aan geeft. Eric de Haan beschrijft verschillende luisterprincipes, best practices en gesprekstechnieken om het luisterend vermogen binnen organisaties naar een hoger plan te tillen, waardoor er echte, diepgaande verbinding ontstaat, mensen zich betrokken voelen en productiever worden. Uitgangspunt is de succesvolle ontwikkelmethodiek Theory U van Otto Scharmer. Dit populaire transformatiemodel wordt vaak ingezet bij het ombuigen van complexe (maatschappelijke) vraagstukken naar een diepgaande, blijvende verandering.

Luisteren is goud … een belangrijk boek voor iedereen die relaties wil verdiepen, verrijken en verduurzamen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie