Je factuur verkopen? 3 tips waar je op moet letten
Als zelfstandig ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de administratie van jouw bedrijf. Zo moet je onder meer facturen versturen naar klanten. Om ervoor te zorgen dat klanten op tijd betalen, vermeld je een betalingstermijn op de factuur. Nemen meerdere klanten hier een loopje mee? Dan moet je hier constant achteraan. Dit kan je behoorlijk wat tijd kosten. Als je hier niet op zit te wachten, kun je voor factoring kiezen. Maar wat is factoring eigenlijk? Je verkoopt jouw facturen dan aan een factoringbedrijf, waardoor het factuurbedrag binnen de kortste keren op jouw rekening staat. Klinkt dit je als muziek in de oren? Wij zetten hier 3 tips op een rijtje om op te letten bij het verkopen van facturen.
1. Wat zijn de mogelijkheden?
Doordat factoring de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen, zijn er steeds meer bedrijven die zich hiermee bezighouden. Wil jij één of meerdere facturen verkopen? Dan is dit een voordeel. Je hebt immers genoeg om uit te kiezen. Verkoop jouw facturen alleen niet aan het eerste beste bedrijf dat je tegenkomt. Waarom niet? Omdat er verschillende vormen van factoring zijn. De hoofdvormen zijn traditionele en American factoring. Hieronder lichten we beide vormen kort toe.
- Traditionele factoring
Kies je voor traditionele factoring? Dan besteed je de gehele debiteurenadministratie van jouw onderneming uit aan een factoringbedrijf. Deze vorm van factoring is niet flexibel, want je bent verplicht om alle facturen die je verstuurt onder te brengen bij het factoringbedrijf. Dit is misschien een nadeel, maar traditionele factoring brengt ook voordelen met zich mee. Zo hoef jij je niet langer druk te maken om de administratie van jouw bedrijf.
- American factoring
Naast traditionele factoring kun je ook voor American factoring kiezen. Deze vorm van factoring is wel flexibel, want je bepaalt zelf welke facturen je verkoopt aan een factoringbedrijf en welke niet. Je houdt het beheer over jouw administratie op deze manier in de hand. Nadeel van deze vorm is dat je gemiddeld gezien duurder uit bent dan wanneer je alle facturen verkoopt aan een factoringbedrijf.
2. Binnen welk tijdsbestek ontvang je jouw geld?
Sommige ondernemers kijken alleen naar de mogelijkheden, maar dit raden wij jou niet aan. Het is namelijk ook verstandig om uit te zoeken binnen welk tijdsbestek een factoringbedrijf het geld op jouw rekening stort. Als je bijvoorbeeld een week moet wachten, is een factuur verkopen een stuk minder interessant dan wanneer je het geld binnen 24 uur na goedkeuring van de aanvraag op jouw rekening hebt staan.
3. Welk prijskaartje hangt er aan facturen verkopen?
Besteed je jouw administratie (gedeeltelijk) uit aan een factoringbedrijf? Dan brengt dit kosten met zich mee. Hoeveel factoring precies kost, verschilt per situatie. Een factoringbedrijf kijkt namelijk naar zaken als de gemiddelde omzet en hoogte van het factuurbedrag, kredietwaardigheid van de opdrachtgever en betalingstermijn om de prijs te bepalen. Over het algemeen geldt dat je goedkoper uit bent naarmate je meer facturen verkoopt aan een factoringbedrijf dan wanneer je telkens slechts één factuur verkoopt.