Free Heri Heri For All verenigt de samenleving ter nagedachtenis aan het slavernijverleden
Op 1 juli a.s. vindt ‘Free Heri Heri For All’ plaats. Free Heri Heri For All is ontwikkeld door KIP Republic ter nagedachtenis van het slavernijverleden en om de historie te verbinden met het heden. De eerste editie vond plaats in 2020 met 4.000 gratis gerechten die uitgedeeld werden over alle Amsterdamse stadsdelen, en is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke viering waarbij dit jaar meer dan 20.000 Heri Heri gerechten worden uitgedeeld in acht provincies.
1 juli 1863 is een dag die in de Nederlandse geschiedenis staat gegrift: op deze historische dag vond de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden plaats. Tegenwoordig vieren we deze dag onder de naam Keti Koti, wat staat voor ‘verbroken ketenen’. Waar verschillende groeperingen samenkomen om het complexe verleden te herdenken, gaat Free Heri Heri For All een stapje verder door eten, kunst, cultuur en mensen met elkaar te verbinden. Het doel is om op een verbindende manier, vanuit de samenleving de afschaffing te herdenken en te vieren.
Kracht in saamhorigheid
Nationale organisaties, individuele partners, chefs en duizenden geïnteresseerden komen samen tijdens Free Heri Heri For All om onze tot slaaf gemaakte voorouders te eren. Het belang van de viering van deze dag wordt onderschreven door de vijftig deelnemende organisaties en daardoor honderden mensen die onderdeel zijn van deze movement. Hieronder vallen alle grote stadsmusea waaronder het Tropenmuseum, Rijksmuseum, Amsterdam Museum en Stedelijk Museum, het HipHopHuis in Rotterdam, Eindje 0 Filter in Eindhoven, Kraft Heinz, de ABN AMRO, Google, PVH Clothing Company, Tony’s Chocolonely, Kult&Ace agency, Hammerfest en nog vele meer. “Gezamenlijk realiseren we een eigen, authentieke zelfuitgeroepen nationale feestdag die vanuit de samenleving ontstaat”, zegt Ayra Kip namens KIP Republic.
Heri Heri verbindt het slavernijverleden met het hier en nu
Bereid volgens het originele recept van de familie Kip, stomen verschillende chefs zich klaar om de 20.000 maaltijden te realiseren. De kleurrijke presentatie van het gerecht is te danken aan de frisse blik van Joris Bijdendijk, bekend van Restaurant Wils en RIJKS. Heri Heri is een Surinaams gerecht, ontstaan uit wat er op de plantage overbleef en wat werd gegeten door de tot slaaf gemaakte voorouders. Het gerecht bestaat uit zoete aardappel, groene banaan, gele banaan, cassave, zoute vis (bakkeljauw) en ei. Deze combinatie zorgt voor een uniek smaakpallet, wat ook de reden is dat Heri Heri tegenwoordig wordt beschouwd als delicatesse.
Nationale uitbreiding
In 2021 sloten al meerdere steden en regio’s (zoals Tilburg, Almere, Rotterdam en de provincie Friesland) zich aan bij Free Heri Heri For All. Dit jaar nemen maar liefst acht steden en regio’s deel waaronder Amsterdam, Almere, Arnhem, Eindhoven, Tilburg, Den Haag, Rotterdam en provincie Friesland. “Voor ons laat de uitbreiding van Free Heri Heri For All zien dat mensen in het hele land deze dag belangrijk vinden en dat het herhaalde narratief over disinteresse totaal niet aansluit op de behoefte van de samenleving. Nederland is er meer dan ooit klaar voor om zich bewust te worden van deze gezamenlijke geschiedenis of hiermee zelfs tot verzoening te komen”. zegt Ayra Kip.
Aanvullende activiteiten versterken de krachtige boodschap
In het kader van de afschaffing van de slavernij organiseren verschillende steden aanvullende activiteiten vanaf eind juni. Van 30 juni t/m 2 juli kan je bij Huis Oostpool in Arnhem de toneelvoorstelling ‘If A Black Girl Knew’ bezoeken. Het toneelspel vertelt op creatieve wijze het verhaal van de invloed die het koloniale verleden heeft op het zelfbeeld van de Zwarte vrouw en hoe de Zwarte vrouw wordt gezien door anderen. Ook in andere steden vinden tentoonstellingen plaats waaronder bij podium Mozaïek en Theater Bellevue in Amsterdam en Pier 21 in Leeuwarden.
Meer informatie over de activiteiten is terug te vinden op de websites van de desbetreffende deelnemende partijen. Voor een volledige lijst van de afhaallocaties, raadpleeg de website.