Beleggen tijdens de Oekraïne oorlog: Korte termijn beleggers gooien het roer om!

Beleggen tijdens de Oekraïne oorlog: Korte termijn beleggers gooien het roer om!

Redactie Baaz

De oorlog in Oekraïne heeft maar een geringe invloed op het gedrag van lange termijn beleggers. Zij houden vast aan hun strategie. Korte termijn beleggers daarentegen anticiperen wel op de situatie en gooien het roer om. 22 procent van deze beleggers geeft aan risicovoller te zijn gaan beleggen. Voor de lange termijn wordt er niet veel gevreesd: 7 op de 10 beleggers verwacht dat de oorlog binnen twee jaar al geen effect meer op de beurs zal hebben. Zo blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite CompareAllBrokers.com & onderzoekbureau Markteffect onder 405 zelfstandig beleggers in Nederland.

Het gedrag van beleggers tijdens oorlog in Oekraïne

Het zijn onzekere tijden: De prijzen van grondstoffen stijgen en er is sprake van een snel oplopende inflatie. Hoe reageren beleggers en de beurs op de gevolgen van de oorlog in Oekraïne? Denken beleggers dat het tijd is om actie te ondernemen? Of zijn beleggers het vertrouwen in de beurs verloren?

Inspelen op mogelijke kansen

De resultaten van het onderzoek zijn opvallend. Er is een duidelijk verschil in gedrag te zien tussen zelfstandig beleggers met een korte beleggingstermijn van minder dan een jaar en beleggers met een lange beleggingstermijn. "Logisch", aldus Sam Hollanders (aandeelhouder Broker Data B.V.) "Korte termijn beleggers zijn gewend om sneller te anticiperen op de beurs. Waar lange termijn beleggers afwachtend zijn, proberen zij juist in te spelen op de mogelijke kansen. Niet zo gek dus dat ruim 1 op de 5 korte termijn beleggers risicovollere keuzes maakt dan voorheen."

Volgens Sam Hollanders laat het onderzoek duidelijk zien dat 'dé belegger niet bestaat'. "Deze tijden van oorlog geven dit goed weer. Waar korte termijn beleggers kort op de bal zitten, laten lange termijn beleggers het op z’n beloop, of kijken zelfs al naar koopkansen op de lange termijn." Vooral onder de eerste groep (82%) is sprake van een verslechterd sentiment na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Bij respondenten met een langere beleggingstermijn is dat een stuk minder het geval.

Anders beleggen

De stijgende inflatie als gevolg van de oorlog blijkt geen belemmering voor beleggers in het algemeen. Voor 37% is het juist een reden om meer te gaan beleggen. De 15 procent beleggers die gelijk zijn gaan handelen toen de oorlog uitbrak, zijn dan ook vooral te vinden onder zelfstandig beleggers met een korte beleggingstermijn. Zij geven ook relatief vaak aan dat ze kiezen voor een ander soort beleggingen. Sectoren waarvan beleggers verwachten dat ze flink gaan groeien zijn o.a. grondstoffen (45%) en energie (36%). Daartegenover zijn de sectoren waar beleggers het minste rendement verwachten zijn de valutahandel (28%) en industrie (25%).

Effect op de beurs na twee jaar voorbij

Wat ook uit het onderzoek naar voren komt, is dat veel beleggers zich maar in geringe mate laten beïnvloeden door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Demian Linskens: "Hoewel iedereen momenteel de harde gevolgen van de oorlog voelt door bijvoorbeeld de hogere energie- en brandstofprijzen, is het opvallend om te zien dat 70 procent van de beleggers ondanks alle onzekerheid verwacht dat de oorlog binnen twee jaar al geen effect meer op de beurs zal hebben."

Het effect op het lange termijn gedrag van beleggers lijkt dan ook mee te vallen. Slechts 11% van de beleggers geeft aan dat de manier waarop zij beleggen blijvend is veranderd door oorlog in Oekraïne. Sam Hollanders: “De hogere inflatie veroorzaakt door het monetair beleid tijdens Corona en nu versneld door de oorlog in Oekraïne is nog een andere zorg voor beleggers”.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie