FTX: van succesvol cryptobedrijf razendsnel naar ondergang
Dat cryptocurrency en alles dat daarmee te maken risicovol is, kan niet vaak genoeg benoemd worden. Maar: dat er zonder enige invloed vanuit crypto zelf een zogeheten crypto crash plaats heeft gevonden, is wel uniek te noemen.
Iedereen die het laatste crypto nieuws een beetje heeft gevolgd, weet dat dit in november gebeurd is bij voormalig cryptomiljardair Sam Bankman-Fried. Binnen no time stortte zijn bedrijf FTX in, voornamelijk door eigen fouten en een te groot vertrouwen vanuit buitenaf.
Sam Bankman-Fried: een jonge ondernemer met grootse dromen
Als ondernemer weet je waarschijnlijk als geen ander hoe groot je dromen op zakelijk gebied kunnen zijn. Des te magischer het is wanneer ze daadwerkelijk uitkomen. Dat overkwam de jonge ondernemer Sam Bankman-Fried. Binnen slechts twee jaar wist hij maar liefst 80 partijen te overtuigen om met 2 miljard dollar te investeren in zijn cryptobedrijf FTX. FTX was op een gegeven moment zelfs 32 miljard dollar waard. Dit zorgde ervoor dat Bankman-Fried binnen no time een toppositie in de cryptowereld kreeg, waarna hij zich al gauw omringde met bekende mensen, zoals model Gisele Bündchen en oud-politici zoals Bill Clinton.
Afgelopen jaar tekende hij zelfs nog een contract voor de naamrechten van een stadion in Miami met een waarde van 135 miljoen dollar. Ook doneerde hij 37 miljoen dollar aan met name Democratische kandidaten in de aanloop naar de tussentijdse verkiezen in Amerika. In Silicon Valley zien ze Bankman-Fried als een van dé meest succesvolle jonge ondernemers binnen deze branche waardoor hij ook daar weer gesteund werd door belangrijke investeerders. Kortom: een droomverhaal, totdat de bubbel in november barstte en er veel onrust op de crypotomarkt werd veroorzaakt. En dat door slechts één jongeman met grootse dromen.
Zakelijk geld van FTX gebruikt voor eigen beleggingsfonds
Op de vraag wanneer het precies mis is gegaan, is nog geen duidelijk antwoord te vinden. Wie weet dat daar de komende maanden iets van terecht gaat komen. Feit is echter wel dat de jonge zakenman al een eigen beleggingsfonds had voordat hij FTX begon. Alameda Research, de naam van dit fonds, bleef hij aanhouden nadat FTX zo'n succes werd. Waar je normaal als ondernemer en directeur van meerdere bedrijven deze ondernemingen strikt uit elkaar zou houden, is dat precies waar het bij Bankman-Fried waarschijnlijk mis is gegaan. Hij gebruikte de miljarden dollars van klanten van FTX om beleggingen bij Alameda Research te financieren.
Dat ging volledig mis, wat ervoor zorgde dat het geld weg is. Niemand weet waar de miljarden euro's precies zijn en of ze nog terug gaan komen. Investeerders met een inleg bij FTX zitten met hun handen in het haar nu het bedrijf binnen no time ten onder is gegaan. Inmiddels is Bankman-Fried alles verloren: zijn toppositie bij FTX, zijn vermogen en zijn geloofwaardigheid voor talloze investeerders en mensen van over de hele wereld. Hij heeft vermoedelijk miljoenen schuldeisers en de vraag is nog maar wat er gaat gebeuren met zijn rol in dit verhaal.
Volop onrust bij cryptobeleggers en cryptobrokers door FTX
Het zijn niet alleen de mensen die handelden via FTX die slachtoffer geworden zijn van zijn 'daden'. Op de dag dat FTX ten onder ging, daalde de waarde van de Bitcoin met maar liefst 20%. Daarmee behaalde de Bitcoin koers een lage waarde die al twee jaar niet bereikt was. Dus ook wanneer je via andere brokers zoals Bitvavo geïnvesteerd hebt in cryptocurrency merk je volop de gevolgen van de grillen van Bankman-Fried. Voor veel zakelijke (en particuliere) investeerders is dat genoeg reden voor paniek. Zo vinden veel mensen het te risicovol om überhaupt nog te beleggen in de volatiele cryptocurrency. Als dit daar kan gebeuren kan dit toch overal gebeuren?
Het antwoord op die vraag is geruststellend: volgens experts is dit niet iets dat gewoonlijk is voor de cryptowereld. Sterker nog: het handelen van één persoon (en zijn vertrouwenspersonen) heeft ertoe geleid dat er een crypto crash plaats heeft gevonden. Daar heeft de volatiliteit van cryptocurrency an sich niets mee te maken. Natuurlijk kan het geen kwaad om nóg voorzichtiger te zijn met je inleg in crypto. Houd je inleg bijvoorbeeld niet meer bij één broker, maar verspreid het over meerdere betrouwbare aanbieders waaronder Bitvavo. Zorg er ook voor dat je niet in volledige stress gaat handelen en nu je inleg verkoopt voor een veel lagere waarde dan je het ooit kocht. Het is te hopen op meer positief crypto nieuws de komende tijd om deze negatieve bubbel voor nu flink te laten spatten.