Aaron mirck: Het beste managementboek voor deze zomer is een roman

Aaron mirck: Het beste managementboek voor deze zomer is een roman

Redactie Baaz

Ik spreek steeds meer ondernemers, professionals en amateurs die zeggen dat ze ‘geen tijd hebben om een roman te lezen’. Liever lezen ze een non-fictie boek, want ‘daar leer je tenminste iets van.’

Verrijkende zomerleeslijst van Aaron Mirck: Vijf romans om anders naar de toekomst en technologie te kijken

Veel managementboeken zijn helaas niets anders dan het in 200+ pagina’s uitdiepen van een stelling die prima in één zit past. Zoals: ondanks wat je misschien denkt, zijn de meeste mensen eigenlijk heel aardig voor elkaar.

Een roman leert je anders naar de wereld kijken en houdt je op subtiele wijze een spiegel voor. Je zou kunnen beweren (en beargumenteren) dat de beste managementboeken eigenlijk romans zijn. Non-fictie overtuigt, fictie inspireert. Storytelling is niet voor niets zo’n hype. We herinneren verhalen beter dan cijfers.

Mocht je deze zomer dus iets willen leren over de toekomst (of technologie), lees dan (een van) deze vijf romans:

1: Klara en de Zon van Kazuo Ishiguro neemt je mee in het perspectief van Klara, een robot die moet uitvogelen ‘hoe mensen werken’. Het is Ishiguro’s eerste roman sinds hij in 2017 de Nobelprijs voor de Literatuur won. Het boek laat je stilstaan bij de vraag: wat betekent het om mens te zijn? Lees de lovende recensie in De Groene.

2: De Klont van Maxim Februari gaat over een onheil-voorspellende tech-expert die beschuldigd wordt van plagiaat. De Volkskrant noemt het een briljante roman “over hoe mens te zijn in een 'gedataficeerde' wereld. Niet eerder verpakte hij (Februari) zijn zoektocht zo geestig, sprankelend en veelzijdig.” Ik vind het een knap, geestig en spannend boek.

3: De onvolmaakten van Ewoud Kieft leert ons hoe de wereld eruitziet als iedereen opgroeit met een AI-chatbot, die ongevraagd advies geeft. (Iets waar SnapChat op dit moment mee experimenteert). De Reactor beschrijft dat het over “een boeiend en prangend thema gaat: de verhouding tussen mens en algoritme.” Black Mirror, maar dan beter.

4: Brave New World van Aldous Huxley is een dystopische science-fiction roman over het jaar ‘632 na Ford’ en gaat over een wereld waarin vrijheid een illusie blijkt, doordat het leven zo veilig en gezond mogelijk is gemaakt door slimme technologie. Men verdooft zich met wondermiddel ‘soma’, dat alle nare gedachten wegneemt. (Soma klinkt verdacht veel als een afko voor social media.) Check de Wiki-pagina van deze klassieker maar.

5: Het Alles van Dave Eggers. Het vervolg op De Cirkel, waarin op grappige wijze de draak wordt gestoken met de huidige (en aanstaande) tijd. Vrijheid en plezier maken plaats voor controle, veiligheid, duurzaamheid en gezondheid. Volg het advies van Chicklit: lees eerst het voorgaande boek (de Cirkel).

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie