6 tips om (vaak jonge) medewerkers met financiële stress te helpen

6 tips om (vaak jonge) medewerkers met financiële stress te helpen

Redactie Baaz

De onrustige economische tijden hebben helaas een grote impact op werkgevers en werknemers. Ik merk dat werkgevers steeds vaker te maken hebben met jonge medewerkers die het financieel gezien moeilijk hebben. Dat is niet gek als je kijkt naar de recordinflaties waar we mee te maken hebben.

 

Uit recent Pleo-onderzoek blijkt dat maar liefst 27% van de medewerkers tot 35 jaar meer financiële stress ervaart dan een jaar hiervoor. Ook werkgevers merken dit. Zo gaf 32,2% van de werkgevers aan dat medewerkers om een salarisverhoging hebben gevraagd door de gestegen kosten voor levensonderhoud en werd vaker gevraagd om het eerder uitbetalen van salarissen (27,2%).

De media staan vol verhalen over werkgevers die inflatiecorrectie toepassen en proberen een interessant en competitief salaris te bieden in de zeer krappe en uitdagende Nederlandse arbeidsmarkt. Maar wat kun je als werkgever nog meer doen voor je vaak jonge medewerkers die het financieel zwaar hebben om hen een zo goed mogelijke werkomgeving te bieden? We geven 6 tips:

Het belang van aandacht voor financiële gezondheid in het team

Financiële stress heeft vaak een grote impact op de mentale gezondheid. Let daarom goed op signalen vanuit je team en ga op tijd met elkaar het gesprek aan. Schuw daarin geen vragen over iemands financiële gezondheid. Meer dan 1 op de 3 werknemers tussen de 18 en 45 verwacht zelfs van een werkgever dat hij of zij hier proactief naar vraagt.   

Financiële kwetsbaarheid van jonge medewerkers en voorschieten van bedrijfskosten

Wees je bewust van het feit dat de jongste (en financieel meest kwetsbare) groep medewerkers gemiddeld gezien de meeste bedrijfskosten moet voorschieten in vergelijking met andere leeftijdsgroepen. Is dit echt nodig?

Optimaliseer bedrijfskosten en verkrijg real-time inzicht met digitale tools

Probeer te voorkomen dat je medewerkers bedrijfskosten zelf moeten voorschieten. Er zijn andere manieren om deze kosten te dekken en digitale tools die je hierbij kunnen helpen. Deze tools bieden een bedrijf nog een voordeel: real-time inzicht in de bedrijfsuitgaven. Dit helpt weer bij het doen van accurate voorspellingen.

Efficiënte terugbetalingen: minimaliseer wachttijd met digitale tools

Het komt nog weleens voor dat cashbetalingen de enige optie zijn. Zorg er in dit geval voor dat de werknemer niet minimaal 30 dagen moet wachten op terugbetaling, maar zorg dat je dit op de dag zelf regelt. Wederom helpen digitale tools om terugbetalingen te automatiseren.

Accijnsverhoging brandstof: Overweeg aanpassing reiskostenvergoeding per kilometer

De stijging van de accijns op brandstof per 1 juli zorgt bij werknemers die met een eigen auto rijden voor extra financiële druk. Wees je ervan bewust dat het mogelijk is om de reiskosten per kilometer te verhogen naar 0,21 cent per kilometer als je dit nog niet hebt gedaan - al is dit niet wettelijk verplicht.

Automatiseer en digitaliseer processen voor efficiëntie en flexibiliteit

Vervang handmatige processen waar het kan voor digitale processen. Onderzoek wijst uit dat met name de werknemers onder de 35 jaar gemiddeld genomen langer bezig zijn met het handmatig verwerken van declaraties dan hun oudere collega’s. Dit is tijd die ze beter kunnen besteden aan hun core-activiteiten. Door digitale processen en tools kom je ook de steeds groter wordende groep werknemers tegemoet die weleens remote werken in het buitenland.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie