"Groeipijn," een boek over het levensverhaal van Ray Klaassens
Ray Klaassens, oorspronkelijk uit Helmond, is binnen enkele jaren uitgegroeid tot de meest opvallende commando van Nederland. Hij kwam in de schijnwerpers door zijn deelname aan het televisieprogramma 'Kamp van Koningsbrugge', waar hij kandidaten genadeloos aanmoedigt om door te zetten, zelfs wanneer ze denken dat ze niet meer kunnen. Met zijn kenmerkende uitspraak "Ook het donkerste uur heeft maar zestig minuten," inspireert hij anderen om door te gaan. Het programma 'Kamp van Koningsbrugge' gaat binnenkort zijn vierde seizoen in. Recentelijk heeft Klaassens zijn boek 'Groeipijn' uitgebracht, waarin hij openhartig vertelt dat zijn succes niet zonder moeite tot stand kwam.
De Avonturen, Missies en Zelfontdekkingen van Ray Klaassens
In zijn boek beschrijft Ray zijn jeugd in een volkswijk in Helmond. Als een jongen die goed kon leren maar toch altijd het avontuur buiten opzocht. Dit avontuur vond hij na zijn opleiding tot commando, waar hij deelnam aan diverse missies, zoals in de jungle van Belize en tijdens bombardementen in Beiroet. Daarnaast werkte hij als inlichtingenofficier voor de AIVD.
Hij vat zijn ervaringen vaak samen in korte, krachtige zinnen zoals: "achter je liggen de lessen, voor je liggen de kansen," en "karakter is wat overblijft als niemand kijkt." Klaassens benadrukt dat echte groei buiten de comfortzone plaatsvindt en dat gemakkelijke wegen geen echte leermomenten bieden.
Een reis door theater en televisie
Momenteel is hij een veelgevraagd spreker en geeft hij masterclasses over dit onderwerp. Hij heeft zelfs een theatershow genaamd 'Groeipijn', waarin hij zijn persoonlijke reis belicht, inclusief de uitdagingen en de momenten van zelfreflectie. Hierin deelt hij ook de intieme, verdrietige en eenzame momenten waarin hij voor levensbepalende keuzes stond.
Alsof dat nog niet genoeg is, heeft hij ook nog het programma 'No Way Back' geproduceerd voor SBS, samen met presentator Jan Versteegh. In dit programma nam hij een diverse groep mensen mee naar Noorwegen, waar ze hun grenzen verlegden onder zijn bezielende leiding. Ray Klaassens lijkt alle ontberingen moeiteloos te doorstaan en blijft anderen inspireren met zijn vastberadenheid.