Ga vliegend van start als beginnende manager in drie stappen

Ga vliegend van start als beginnende manager in drie stappen

Redactie Baaz

Door: Martin van der Groep, directeur ISBW

Een managersrol omvat vaak meer dan je vooraf overziet als je de promotie krijgt. Andere verantwoordelijkheden, nieuwe taken en een team om aan te sturen; er komt veel op je af. Je comfortzone laat je ver achter je. Je zoekt naar nieuwe handvatten om de rol meer eigen te maken, maar krijgt hierbij niet altijd ondersteuning vanuit de organisatie. Mocht jij je hier ook in herkennen, dan ben je niet de enige. Onderzoek laat zien dat 60 procent van de managers vindt dat hun vak wordt onderschat en één op de drie vindt dat er te weinig aandacht is voor de skills die je als (startende) manager nodig hebt. Toch kun je zelf veel doen om als nieuwkomer in het managementvak een vliegende start te maken. In deze blog deel ik drie stappen die je hierbij helpen. 

Ga vliegend van start als beginnende manager in drie stappen 

Stap 1: Voer een open gesprek 

De stap zetten naar management is zowel voor jou als voor het team dat je gaat aansturen een grote verandering. Het is belangrijk om te beseffen dat er ook voor hen dingen veranderen met jouw komst als manager. Zeker in het geval van een interne promotie waarbij je mensen moet aansturen of beoordelen die voorheen gewoon directe collega’s waren of waar je zelfs bevriend mee was. Dat zorgt voor een andere dynamiek en nieuwe onderlinge verhoudingen. Je kunt vanuit je nieuwe verantwoordelijkheid niet meer one of the guys zijn. Gelijkwaardige behandeling van teamleden, het duidelijk stellen van grenzen en feedback geven en ontvangen zijn vaardigheden die je nu moet ontwikkelen als manager. Die vaardigheden geven je vervolgens houvast om in gesprek te gaan met teamleden over de nieuwe situatie. Wat verwachten zij en jijzelf van de overgang? Bespreek dat. Want als je dit van tevoren niet afstemt en ervan uitgaat dat de nieuwe situatie zichzelf wijst, ga je op den duur onhandige of ongemakkelijke momenten tegenkomen die je met een open gesprek kunt voorkomen.  

Stap 2: Investeer in jezelf 

In een managersrol kom je niet zomaar. Je hebt leiderschapspotentie getoond en je vorige rol zodanig eigen gemaakt dat je erin uitblonk. Toch gaan die skills je maar tot een bepaald punt brengen als manager. Want management is een vak op zich, waarvoor weer nieuwe vaardigheden nodig zijn. Een valkuil voor startende managers is dan ook om vooraf geen tijd te nemen om in kaart te brengen waar als manager je kracht zit en – nog belangrijker – waar je misschien nog in moet groeien of over moet bijleren. Neem iets concreets als arbeidsrecht. Als je dit op z’n beloop laat en je er pas in verdiept zodra het nodig is, ben je eigenlijk al te laat. Juist door je hier direct over te laten bijscholen, kun je handelen op een manier die problemen voorkomt. Dat is immers nu jouw verantwoordelijkheid. Het is daarom cruciaal om aan de start van een leidinggevende functie te investeren in je eigen ontwikkeling. Niet alleen in soft skills maar ook in hard skills. Zodat je de handvatten hebt die je helpen om nieuwe verantwoordelijkheden gelijk te nemen.  

Stap 3: Leer om los te laten  

Daarnaast is het ook een kwestie van loslaten. Een nieuwe baan betekent afscheid nemen van het werk dat je daarvoor dagelijks deed. Vaak een welkome verandering. Maar het loslaten van die werkzaamheden en vooral de manier waarop jij ze uitvoerde, is niet altijd makkelijk. Een risico is daarom dat je als manager te dicht op je vorige baan blijft zitten en van anderen verwacht dat taken uitgevoerd worden zoals jij dat deed. Maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Een andere werkwijze kan net zo goed tot een mooi resultaat leiden. Loslaten, vertrouwen op collega’s en leiding weggeven zijn sleutelwoorden. Collega’s hebben recht op hun eigen werkwijze en fouten. Je hierbij als coach opstellen en klaarstaan voor begeleiding, is juist waar je nu als manager je meerwaarde kunt laten zien. 

Zonder valkuilen omhoog

Manager worden betekent andere verantwoordelijkheden en onderlinge verhoudingen op de werkvloer. Dat ben je waarschijnlijk niet op die manier gewend vanuit je vorige functie. Valkuilen liggen dan op de loer in de weg omhoog. Hoe ga je die valkuilen uit de weg? Door je te verdiepen in je sterke én ontwikkelpunten als nieuwe manager en daar proactief via training of bijscholing iets mee te doen. Dan wordt de managersrol een kwestie van je eigen pad bewandelen zónder in valkuilen te trappen. 
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie