De kracht van algen: Het groene gezondheidswonder
Algen, het groene wonder van de waterwereld, zijn een van de meest veelzijdige organismen op onze planeet. Deze eenvoudige waterplanten zijn er in vele vormen, variërend van microscopisch kleine organismen tot enorme zeewieren. Maar wat maakt algen zo waardevol voor onze gezondheid, én de planeet? Lees met me mee tijdens deze duik in de Gezonde Wereld van Algen
Wat zijn algen?
Algen zijn een diverse groep van organismen die in zowel zoet als zout water leven. Ze zijn cruciaal voor onze ecologische systemen omdat ze functioneren als de basis van vele voedselketens. Net als andere planten zijn het fotosynthetische organismen. Onder invloed van zonlicht produceren ze zuurstof uit CO2, deze ecologische superhelden halen wereldwijd meer CO2 uit de lucht dan alle bomen en planten bij elkaar.
Waarom zijn algen gezond?
Algen zijn rijk aan een breed scala belangrijke voedingsstoffen. Ze bevatten hoogwaardige eiwitten, B-vitamines en vitamine C, mineralen (vooral veel ijzer), en antioxidanten. Dit maakt het tot goede vleesvervangers, al kan het soms lastig zijn er voldoende van binnen te krijgen. Ze zijn ook een van de weinige plantaardige bronnen van omega-3 vetzuren, die we normaal uit vis halen. Dit alles maakt ze een uitstekend supplement voor vegetariërs en veganisten.
De voordelen van verschillende soorten algen
Er zijn tienduizenden soorten algen bekend, en naar verwachting nog veel meer onontdekte soorten. Niet allemaal eetbaar natuurlijk, zoals de zeewieren die je op het strand vindt en het ziekmakende blauwalg in zoet water. Maar ook veel die wel gegeten worden, en die je mogelijk ook kent, zoals Spirulina, Chlorella, Nori (sushi vellen) en Kelp. We zetten de gezonde voordelen van algen en zeewieren voor je op een rij.
Chlorella
Chlorella is een zoetwateralg die bekend staat om zijn vermogen om het lichaam te ontgiften, door zware metalen en andere schadelijke stoffen te binden*. Bomvol chlorofyl, rijk aan ijzer en vitamine C, wat de opname van ijzer verbetert, waardoor het een goede keuze is voor mensen met een ijzertekort. Ook zit er veel jodium en vitamine B12 in. Jodium is goed voor de schildklier, en ondersteunt de concentratie en het geheugen. Vitamine B12 en ijzer ondersteunen de vorming van rode bloedlichaampjes.
Spirulina
Spirulina is een blauwgroene zoutwateralg die bijzonder rijk is aan eiwitten, essentiële aminozuren en vitamine A. Het bevat veel chlorofyl en zeaxanthine, een sterke antioxidant en oranje kleurstof die bij mensen voorkomt in het netvlies van onze ogen. We maken deze nauwelijks zelf aan, waardoor het waardevol is dit via voeding binnen te krijgen.
Omega 3 Algen (Schizochytrium sp.)
Zoals al eerder benoemd zijn microalgen een van de weinige plantaardige bronnen van omega 3 vetzuren. De meest gebruikte algen voor dit doeleinde zijn Schizochytrium sp. Geen makkelijke naam, en mede daardoor niet zo bekend als de andere algen, maar daardoor niet minder waardevol. Deze alg is rijk aan de onverzadigde vetzuren DHA en EPA, ook bekend als visvetzuren. Hier wordt een omega 3 algenolie van gemaakt die zeer puur is en vrij van mogelijke verontreinigingen uit zee of nadelige gevolgen voor het milieu. Doordat er geen vissen nodig zijn, is algenolie vooral onder vegetariërs en veganisten steeds populairder.
Sea Moss
Sea moss of Iers mos is een zeewier dat langs de rotsen aan zee groeit. Het is een wier dat zeer rijk is aan een variëteit aan voedingsstoffen, het bevat de meeste B-vitamines en folaat (foliumzuur), en naast andere mineralen en een grote hoeveelheid fosfor, ijzer, magnesium en jodium. IJzer en folaat helpen bij vermoeidheid, magnesium is goed voor de botten en spieren en jodium ondersteunt de schildklier en cognitieve functies.
Bloedregenalg (Haematococcus pluvialis)
Bloedregenalg met als wetenschappelijke naam Haematococcus pluvialis, is een groene alg die onder invloed van bepaalde factoren een sterk rode kleur krijgt. Deze kleur is afkomstig van een hoog gehalte aan astaxanthine, een krachtig antioxidant dat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen door vrije radicalen tegen te gaan* en het verbeteren van de natuurlijke huidgezondheid. Het wordt vaak gebruikt in supplementen voor huidverzorging en anti-veroudering.
Zeewieren in de keuken
Naast deze bijzondere algen en zeewieren zijn er nog een hele serie culinaire zeewieren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zeesla, nori, kelp/kombu, wakame, arame, zeespaghetti en dulse. Nori is er een die iedereen al kent van de sushi, hier worden die groen/zwarte vellen namelijk van gemaakt. De andere zijn misschien niet allemaal even bekend, maar wel steeds populairder, en bezig met een echte opmars onder topkoks en foodies.
Algenolie, algen capsules of algen op je bord?
Zo zie je maar dat algen niet alleen gezond zijn, ze zijn ook veelzijdig. Zeewieren kunnen rauw gegeten worden, smakelijk bereid in soepen, sauzen of als alternatief voor spaghetti, en toegevoegd worden aan smoothies.
Voor hun heilzame werking worden vooral de algen gedroogd en verwerkt in capsules of poeders, of er wordt een duurzame algenolie rijk aan omega 3 van gemaakt. Elke vorm biedt zijn eigen unieke set voordelen, waardoor algen een gemakkelijk te integreren superfood zijn in elk dieet.
Foto: @SGAPhoto via Canva