Tips om bedrijfsinformatie beter te beveiligen

Tips om bedrijfsinformatie beter te beveiligen

Redactie Baaz

Informatiebeveiliging is dan misschien niet het meest interessante onderwerp, maar wel enorm belangrijk! Velen van ons zullen al gauw denken aan lange presentaties waar ze volgestopt worden met informatie. In tegenstelling tot wat velen van ons denken, kan het leren over de informatiebeveiliging eigenlijk best leuk en interessant zijn. In dit artikel bespreken we tips om bedrijfsinformatie beter te laten beveiligen, maar dan op een minder informele manier.

Werk samen met je medewerkers

Een ‘saaie’ taak zoals het verbeteren van de bedrijfsinformatie kan ook leuk worden gemaakt. Sterker nog, in teamverband werken is altijd gezelliger als het aankomt op bijvoorbeeld het maken van een mindmap. Hierbij denk je niet alleen na over de stappen voor de verbetering, maar betrek ook de individuen hierbij. Wanneer er goede ideeën uitkomen, dan is het van belang om deze goed te benutten. Deze opdracht zorgt dus ook voor meer betrokkenheid met het personeel.  Er zijn meerdere bedrijven die bedrijfsinformatiebeveiliging en alles wat daarbij komt kijken aanbieden, zoals www.trustbound.com/nl

Werk per thema

Doordat er veel aspecten komen kijken bij het onderwerp ‘informatiebeveiliging’, is het verstandig om dit stap voor stap door te nemen. Het complexe onderwerp kan niet allemaal tegelijk worden uitgelegd, want dit zorgt er ook voor dat de aandacht van de werknemers snel afneemt. Probeer dit proces te verdelen in verschillende thema's om het overzicht goed te behouden en stress te voorkomen. Het is nu eenmaal begrijpelijker om je te focussen op slechts één onderwerp tegelijk en dit blijft ook langer hangen. 

Ga het gesprek met elkaar aan

Hierbij praten we dus niet over de urenlange presentaties, waarbij iedereen aandachtig en stil moet luisteren. Het gaat hier juist om een interactieve sessie met alle collega’s en werknemers. Om het leuk te houden voor iedereen, kun je er bijvoorbeeld een quiz van maken en vervolgens discussiëren over waarom jij denkt gelijk te hebben. Voor degene die de quiz besluit te gaan maken, raden we aan om realistische scenario’s te gebruiken. Zo laat je de medewerkers net wat dieper nadenken over de gevolgen. 

Wat is het belangrijkst?

Kies niet de standaard en algemene onderwerpen, maar kies dit uit op dagelijkse basis. Kijk waar je medewerkers extra informatie over kunnen ontvangen, wanneer we het hebben over bedrijfsinformatiebeveiliging. Het onderwerp waarover je graag een vergadering wilt houden, kun je bijvoorbeeld leuk vormgeven op een poster. Deze poster kan vervolgens door het bedrijfspand worden opgehangen. Wij raden je aan om de poster aantrekkelijk te maken door bijvoorbeeld gebruik te maken van een grapje of een herkenbare situatie. 

Kies iets waar medewerkers echt tegenaanlopen

Het is essentieel om informatiebeveiliging relevant te maken voor het dagelijks leven van medewerkers. Maak bijvoorbeeld grappige of opvallende security awareness posters die informatiebeveiligingsboodschappen overbrengen. Gebruik humor of interessante feiten om de boodschap te versterken. Hang deze poster op een openbare plek, zodat alle collega’s langs deze poster komen. Denk bijvoorbeeld aan in de keuken, op het prikbord of naast de ingang. Of zet een bord bij de uitgang met ‘Vergeet je computer niet te vergrendelen’, zodat wanneer medewerkers naar de wc moeten hieraan herinnerd worden.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie