Houd rekening met deze kosten bij het renoveren van een woning in 2024

Houd rekening met deze kosten bij het renoveren van een woning in 2024

Redactie Baaz

Heb je een huis gekocht en ga je renoveren? Dan breken er voor jou spannende tijden aan! Een slimme renovatie verhoogt je comfort maar ook de waarde van je woning. Hieronder vind je een helder overzicht van kosten waar je in 2024 rekening mee moet houden als je je (nieuwe) woning gaat renoveren.

1. Goed stucwerk is het halve werk

Wat een gigantisch verschil maakt, is een buitenmuur stucen. Dit doet wonderen voor de uitstraling en de isolatie van je huis, waarmee je weer op je energierekening bespaart. De prijs van stucwerk hangt af van het materiaal en het oppervlak. Het kan oplopen tot wel 3000 euro, maar het kan ook veel goedkoper zijn. Goed stucwerk is een investering die zich terugbetaalt, zowel in comfort als in lagere stookkosten.

Het stucen van buitenmuren is een uitstekende manier om de levensduur van je gevel te verlengen en de uitstraling van je huis te veranderen. Voordat je begint, moet je zorgen dat de ondergrond schoon en stevig is, vrij is van vuil en los materiaal. Dit zorgt voor de beste hechting en een duurzaam resultaat.

Vraag je stukadoor om hulp bij het kiezen van de materialen die bestand zijn tegen de Nederlandse weersomstandigheden, zoals regen, wind en lage temperaturen. Voor buitenmuren gebruiken we vaak een cementgebonden pleister, omdat deze waterafstotend en weerbestendig is. Dit type stucwerk beschermt niet alleen tegen vocht, maar helpt ook de isolatiewaarde van je woning te verbeteren. Het proces vereist vakmanschap en precisie.

2. Bereken de arbeids- en materiaalkosten

Arbeidskosten nemen een grote hap uit je budget. De hoogte van de kosten hangt af van de werkzaamheden. Voor complexere klussen zoals elektra of loodgieterswerk betaal je meer dan voor standaard bouwwerk. De kosten kunnen ook per regio verschillen. Door offertes aan te vragen bij meerdere aannemers, krijg je de beste deal en duidelijkheid over wat je kunt verwachten.

Kies je voor luxe materialen zoals speciale verf of een hoogwaardige vloer? Dan kun je dat zien als een investering. Dit soort materialen gaan langer mee en vergen minder onderhoud. Denk ook aan milieuvriendelijke opties. Die zijn vaak goedkoper in onderhoud en gebruik. Zoek altijd naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. Let op dat je niet per ongeluk omstreden materialen gebruikt zoals hout uit Myanmar

4. De vloer en de muur brengen je stijl tot leven

De keuze van je vloer bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je huis. Natuursteen of hardhout is prachtig, maar ook prijzig. Laminaat of vinyl zijn vriendelijker voor je portemonnee en kunnen ook heel mooi zijn. Vraag een expert om advies wat het beste past bij jouw budget en smaak.

Een frisse verflaag kan je huis totaal veranderen. Dit is een zeer kosteneffectieve manier om je interieur te vernieuwen. Hoeveel schilderwerk het is, de kwaliteit van de verf en de kleur beïnvloeden de kosten. Ook slim om alvast te bedenken is dat de beste tijd om te schilderen, de lente en de herfst zijn.

Verder is verf met een fris kleurtje een stuk duurder dan een basiskleur. Je kunt daarom bijvoorbeeld kiezen om een lichte basis te gebruiken en dan één muur een andere kleur te geven. Groen geeft een natuurlijke uitstraling en brengt rust in je huis. Kies voor een duurzame verf voor een langdurig mooi resultaat. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie