Alles wat je moet weten over koksmessen en de aankoop ervan
Ben jij het zat om je groenten en vlees met een bot mes te moeten snijden? Veel mensen houden ervan om af en toe echt een speciale maaltijd op tafel te zetten en dan is een goed koksmes ideaal. Zonder problemen snijd je je uien, vlees en andere etenswaren en frustraties behoren tot het verleden. Maar hoe vind je een goede koksmes? Waar moet je op letten bij de aanschaf? We bespreken het hier.
Hoeveel messen heb je nodig?
Er zijn verschillende soorten koksmessen, voor het snijden van verschillende soorten etenswaren. Zo gebruik je voor het snijden van vis een ander soort mes dan voor het snipperen van je uitjes. De meest gangbare opties zijn koksmes, vleesmes, broodmes en plein officemesje.
Weet je niet of je alleen een koksmes of een complete set wilt aanschaffen? Je kunt altijd eerst investeren in één mes en je set vervolgens uitbreiden. Mensen die heel graag koken en vaak in de keuken staan zullen eerder een messen set uitkiezen.
Kies je voor een Europees of een Japans koksmes?
Er wordt in de wereld van keukenmessen onderscheid gemaakt tussen Europese en Japanse messen. Japanse messen zijn dunner en lichter, omdat de groenten voor deze gerechten vaak erg fijn moeten worden gesneden. Voor sushi snijden ze flinterdunne reepjes uit de vis, bijvoorbeeld.
Europese messen zijn dikker en zwaarder, en daardoor beter geschikt voor grover snijwerk. Deze zijn ideaal voor de meeste Europese gerechten, omdat precisie daar niet altijd zo belangrijk is. Deze keuze maak je door te kijken naar je eigen voorkeuren en naar wat je graag kookt. Bij twijfels kan je altijd specialisten raadplegen, zoals Meesterslijpers bijvoorbeeld. Zij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.
De lengte van je mes
Kleinere koksmessen zijn beter geschikt voor fijn werk, terwijl je met grotere koksmessen sneller werkt. Professionele koks gebruiken een mes met een lemmet van 23 centimeter, maar die werken ook razendsnel en in grote hoeveelheden.
Voor hobbyisten is een mes met een lemmet van 20 centimeter een uitstekende eerste keuze. Dit is een echte allrounder en geschikt voor het snijden van de meeste etenswaren. Keukenmessen met een lemmet van 16 tot 20 centimeter zijn wat handzamer en mogelijk beter voor de beginnende kok.
Andere keuzes om bij stil te staan
De belangrijkste factoren voor het uitkiezen van je koksmes hebben we hier wel besproken. Er zijn nog andere punten waarbij je stil kunt staan.
- Eén daarvan is het materiaal van het heft, wat gemaakt kan zijn van staal, kunststof of hout.
- Ook de breedte van het lemmet speelt mee, ook al wordt dit voornamelijk bepaald door het soort mes dat je kiest.
- Als laatste is er de krop (overgang van lemmet naar handvat). Deze functioneert als bescherming voor je hand. Een volledige krop is dikker, maar komt minder voor op nieuwe messen.
Wat is het beste koksmes voor jou?
Nu weet je waarop je moet letten als je een koksmes uitkiest. Is dit de eerste keer, dan is het altijd verstandig om meer informatie in te winnen bij een messenspecialist.