Apple introduceert AirPods 4
Apple introduceert AirPods 4 en een wereldprimeur voor je gehoor op AirPods Pro 2

Apple introduceert AirPods 4

Redactie Baaz

Het nieuwe AirPods-assortiment bevat onder andere een gloednieuw design voor AirPods 4, diverse nieuwe kleuren voor AirPods Max en de revolutionaire features Gehoorbescherming, Gehoortest en Gehoorapparaat voor AirPods Pro 2

 

Apple heeft vandaag diverse nieuwe AirPods-modellen en -features aangekondigd. De nieuwe AirPods 4 zijn de meest hoogwaardige en comfortabele oortjes die Apple ooit heeft ontwikkeld. Bovendien kun je voortaan kiezen uit twee verschillende modellen: AirPods 4 en AirPods 4 met actieve ruisonderdrukking. Verder is AirPods Max nu verkrijgbaar in de kleuren middernacht, sterrenlicht, blauw, paars en oranje, en kun je hem nog makkelijker opladen dankzij een USB-C-connector. En voor AirPods Pro 2 beschik je vanaf dit najaar over de eerste totaaloplossing voor je gehoor, die actieve gehoorbescherming, een wetenschappelijk onderbouwde gehoortest en de hoogwaardige Gehoorapparaat-feature omvat.2

AirPods 4 en AirPods Max kunnen vanaf vandaag worden besteld en liggen vanaf vrijdag 20 september in de winkel. De nieuwe features voor je gehoor zijn vanaf dit najaar in meer dan 100 landen en regio’s beschikbaar op AirPods Pro 2.

“AirPods 4 zijn nu ook verkrijgbaar in een variant met actieve ruisonderdrukking, en alle AirPods 4 leveren het meest geavanceerde geluid tot nu toe voor dit type oortjes”, aldus John Ternus, Senior Vice President Hardware Engineering bij Apple. “Verder bevatten AirPods Pro voortaan grensverleggende nieuwe features als Gehoortest en Gehoorapparaat, mogelijk gemaakt door een revolutionaire update van de bestverkochte oortjes ter wereld. Hiermee willen we een helpende hand bieden aan de meer dan een miljard mensen die kampen met gehoorverlies.”

Ronduit baanbrekend design van AirPods 4

De allereerste AirPods, die zich onderscheidden door een ongelooflijke geluidskwaliteit, een batterijduur tot 24 uur bij gebruik van de oplaadcase en een iconisch design, introduceerden het gemak van draadloos luisteren en een naadloze koppeling binnen het Apple ecosysteem. AirPods 4 en AirPods 4 met actieve ruisonderdrukking bevatten allerlei krachtige features waarmee je nog meer uit dat ecosysteem haalt.

AirPods 4 zijn de beste oortjes die Apple ooit heeft ontwikkeld en luiden een nieuw tijdperk in op het gebied van pasvorm en comfort. Aan het nieuwe design ligt een ongeëvenaarde dataset ten grondslag: met behulp van geavanceerde vormgevingstools zoals 3D-fotogrammetrie en lasertopografie zijn duizenden oorvormen en meer dan 50 miljoen afzonderlijke datapunten zeer nauwkeurig in kaart gebracht en geanalyseerd. Dankzij dit proces is het design verfijnd, met als resultaat de meest comfortabele AirPods tot dusver met één natuurlijke pasvorm die geschikt is voor nog meer gebruikers.

De geheel nieuwe akoestische architectuur, de driver met minimale vervorming en de versterker met een hoog dynamisch bereik van AirPods 4 resulteren in een sterk verbeterde geluidskwaliteit. En dankzij persoonlijke ruimtelijke audio met dynamische hoofdtracking ga je helemaal op in al je media. De H2-chip in AirPods 4 zorgt voor slimme geluidsopties die alleen mogelijk zijn dankzij Apple silicon, bijvoorbeeld Stemisolatie voor gesprekken die onder alle omstandigheden beter doorkomen en Siri-interacties waarmee je alleen ja hoeft te knikken of nee hoeft te schudden om te reageren op een aankondiging van Siri. Verder kun je bij dit model één keer kort op de nieuwe druksensor op de steel drukken om media af te spelen of te onderbreken en telefoontjes te dempen of te beëindigen. AirPods 4 zijn dankzij de H2-chip ook ideaal om mee te gamen. De audio-overdracht is namelijk ongekend snel, en wanneer je chat met teamgenoten en andere spelers klinkt hun stem beter dan ooit. Bovendien kan audio in 16 bit en 48 kHz worden gestreamd.

De oplaadcase is ruim 10% compacter dan bij de vorige generatie, maar biedt nog steeds een batterijduur tot 30 uur. Bovendien is de case nu makkelijk oplaadbaar met een USB-C-kabel.3 Alsof dat nog niet genoeg is, kun je AirPods 4 met actieve ruisonderdrukking ook opladen met een Apple Watch-oplader of Qi-oplader. Met een breedte van slechts 50 mm is dit de kleinste case op de markt die draadloos oplaadbaar is.

Nu voor het eerst in oortjes: actieve ruisonderdrukking

Met de lancering van een extra AirPods 4-model introduceert Apple voor het eerst ook actieve ruisonderdrukking in oortjes. Dankzij de verbeterde microfoons, krachtige H2-chip en geavanceerde computational audio van AirPods 4 met actieve ruisonderdrukking heb je minder last van omgevingsgeluiden als vliegtuigmotoren en stadsverkeer. Zowel de hardware als de software van AirPods 4 met actieve ruisonderdrukking draagt bij aan een natuurlijke manier van luisteren. Zo zijn ze voorzien van slimme nieuwe features als de transparantiemodus om je bewust te blijven van de wereld om je heen, adaptieve audio die de transparantiemodus en actieve ruisonderdrukking dynamisch afstemt op je omgeving, en Gespreksdetectie om het volume van media te verlagen wanneer je met iemand in gesprek bent.

Vijf nieuwe kleuren voor AirPods Max

AirPods Max is verkrijgbaar in vijf klinkende nieuwe kleuren: middernacht, sterrenlicht, blauw, oranje en paars. Bovendien past de afwerking bij andere Apple producten, zoals Mac en iPad. En voor het eerst is AirPods Max voorzien van een USB-C-connector, zodat je hem thuis en onderweg nog makkelijker kunt opladen.

Een wereldprimeur op het gebied van gehoor voor AirPods Pro 2

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kampen wereldwijd 1,5 miljard mensen met gehoorverlies. Apple komt nu met een complete oplossing die zich richt op preventie, bewustzijn en ondersteuning. Deze oplossing borduurt voort op het werk dat Apple al jaren verricht op het gebied van gehoor, zoals de Geluid-app op Apple Watch, geluidsniveaus van je koptelefoon op iPhone, toegankelijkheidsfeatures voor gehoor en de Apple Hearing Study.

Preventie

Uit de Apple Hearing Study blijkt dat één op de drie mensen regelmatig wordt blootgesteld aan harde omgevingsgeluiden die schadelijk kunnen zijn voor het gehoor. Daaronder vallen ook doodgewone situaties als een ritje in de metro, het maaien van je gazon en het bijwonen van een sportwedstrijd. Binnenkort bevatten AirPods Pro de gehoorbeschermingsfeature, waarmee je kunt voorkomen dat je wordt blootgesteld aan harde omgevingsgeluiden zonder dat wat je hoort sterk wordt vervormd. De oortips zorgen dat geluid passief wordt onderdrukt, terwijl de H2-chip harder en onregelmatiger lawaai maar liefst 48.000 keer per seconde actief reguleert. Gehoorbescherming is in alle luistermodi standaard ingeschakeld en biedt uitkomst in uiteenlopende luidruchtige omgevingen. En dankzij een splinternieuw multiband-algoritme met een hoog dynamisch bereik blijft het geluid tijdens live-evenementen zoals een concert natuurlijk en levendig klinken, zodat je geen beat hoeft te missen.

Bewustzijn

Apple introduceert ook een wetenschappelijk onderbouwde gehoortest voor AirPods Pro en een compatibele iPhone of iPad. Hiermee kun je gewoon thuis in een paar minuten je gehoor checken. De eenvoudige, interactieve test werkt op basis van zuiveretoonaudiometrie – een medische standaardmethode – en vooruitstrevende wetenschappelijke geluidsinzichten. Na afloop van de test krijg je een heldere samenvatting van je resultaten in een persoonlijk gehoorprofiel voor AirPods Pro. Dit overzicht wordt veilig opgeslagen in de Gezondheid-app, waar alleen jij er toegang toe hebt. Of deel de resultaten met je audicien of huisarts, zodat jullie een beter onderbouwd gesprek kunnen voeren.

Ondersteuning

“Een goed gehoor is essentieel voor ons algehele welzijn, maar wordt vaak over het hoofd gezien. Sterker nog: volgens de Apple Hearing Study krijgt maar liefst 75% van de mensen bij wie gehoorverlies wél is vastgesteld geen enkele behandeling”, aldus Sumbul Desai, Vice President Health bij Apple. “We zijn trots dat AirPods Pro nu baanbrekende software bevatten die een goed gehoor vooropstelt. Gebruikers beschikken zo over nieuwe manieren om hun gehoor te testen en indien nodig te ondersteunen.”

Heb je licht tot matig hoorverlies en gebruik je AirPods Pro? Dan kun je binnenkort de innovatieve feature Gehoorapparaat gebruiken. Op basis van het persoonlijke profiel uit de gehoortest verandert deze nieuwe feature je AirPods Pro in een hoogwaardig hoortoestel. Na de configuratie kun je persoonlijke dynamische aanpassingen doorvoeren, zodat omgevingsgeluiden in real time worden versterkt. Zo kun je beter deelnemen aan gesprekken en hoef je niets te missen van de mensen en wereld om je heen. Je persoonlijke gehoorprofiel wordt automatisch toegepast op muziek, films, games en telefoongesprekken op al je devices, zonder dat je zelf iets aan de instellingen hoeft te wijzigen. Met deze unieke softwarematige Gehoorapparaat-feature kun je geluid altijd en overal finetunen. Gehoorondersteuning was nog nooit zo makkelijk en betaalbaar. Daarnaast is het mogelijk om de Gehoorapparaat-feature in te stellen op basis van het audiogram van een audicien. Zowel Gehoortest als Gehoorapparaat zijn wetenschappelijk onderbouwd en onderworpen geweest aan strenge onderzoeken. De features Gehoortest en Gehoorapparaat zijn in afwachting van goedkeuring door gezondheidsinstanties in diverse landen. Vanaf dit najaar zijn ze beschikbaar in meer dan 100 landen en regio’s, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland en Japan.

Nadat je de gehoortest hebt gedaan kun je je gehoorprofiel eveneens gebruiken om het geluid van je AirPods Pro verder op jezelf af te stemmen. Ook als je weinig tot geen gehoorverlies hebt, kan dit erg handig zijn. Je kunt bepaalde frequenties namelijk bijstellen op basis van je eigen voorkeuren. Of gebruik de gloednieuwe feature Media-assistentie om een bepaald frequentiebereik tijdens een telefoongesprek te versterken, of bepaalde instrumenten in een muziekstuk.

Beter voor het milieu

AirPods zijn ontworpen om de impact op het milieu te beperken. Het design van de nieuwe AirPods 4 bevat 100% gerecyclede zeldzame aardmetalen in alle magneten en het verguldsel van meerdere printplaten is gemaakt van 100% gerecycled goud. De case bevat bovendien 100% gerecycled tin in het soldeer van het moederbord en 100% gerecycled aluminium in het scharnier. AirPods 4 zijn vrij van mogelijk schadelijke stoffen zoals kwik, broomhoudende vlamvertragers en pvc. En voor het eerst wordt de verpakking van AirPods volledig gemaakt van materialen op vezelbasis, wat Apple een stap dichter bij het doel brengt om uiterlijk in 2025 helemaal geen plastic meer in verpakkingen te gebruiken. Verder heeft Apple de verpakking meer dan 30% compacter gemaakt ten opzichte van de vorige generatie. Hierdoor neemt de uitstoot tijdens het transport af en komt ons doel om uiterlijk 2030 volledig CO₂-neutraal te zijn weer een stap dichterbij.

Prijzen en verkrijgbaarheid

In de VS en meer dan 58 andere landen en regio’s kun je AirPods 4 voor € 149 alvast bestellen via apple.com/store en in de Apple Store-app. Vanaf vrijdag 20 september liggen ze in de winkel.

In de VS en meer dan 58 andere landen en regio’s kun je AirPods 4 met actieve ruisonderdrukking voor € 199alvast bestellen via apple.com/store en in de Apple Store-app. Vanaf vrijdag 20 september liggen ze in de winkel.

De nieuwe features voor je gehoor zijn vanaf dit najaar beschikbaar als gratis software-update voor AirPods Pro 2 die zijn gekoppeld met een iPhone of iPad waarop iOS 18 of iPadOS 18 draait.

AirPods Pro 2 zijn voor € 279 verkrijgbaar via apple.com/nl/store en de Apple Store-app. 

In de VS en meer dan 60 andere landen en regio’s kun je AirPods Max voor € 579 alvast bestellen via apple.com/store en in de Apple Store-app. Vanaf vrijdag 20 september liggen ze in de winkel.

Nieuwe abonnees krijgen Apple Music drie maanden lang gratis bij elk model AirPods, AirPods Pro of AirPods Max. Zie apple.com/promo voor meer informatie.

Voor toegang tot de volledige functionaliteit dien je AirPods 4, AirPods Pro 2 en AirPods Max te koppelen aan een Apple device met het nieuwste besturingssysteem.

AppleCare+ voor koptelefoons geeft recht op onovertroffen service en ondersteuning, waaronder een onbeperkt aantal schade­­voorvallen als gevolg van een ongelukje, batterijservice en voorrang bij ondersteuning door de mensen die AirPods het beste kenne

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie