Geïnspireerd aan de slag: zo maak je je werkplek comfortabel en gezellig

Geïnspireerd aan de slag: zo maak je je werkplek comfortabel en gezellig

Redactie Baaz

Niet elke werkplek inspireert tot grootse prestaties. En zeker nu we veelal thuiswerken, wordt duidelijk dat een ergonomisch verantwoorde, comfortabele maar ook uitdagende omgeving belangrijk is. Om creatieve processen te stimuleren, eerder op geniale ideeën te komen en dus flink aan de weg te timmeren. Enkele kleine investeringen helpen daar zeker bij. Hieronder een handvol voorbeelden.

Comfort: met een wiebelkruk zit je goed

Last van je rug na een werkdag op kantoor? Dan heb je vast niet in de juiste houding op je laptop gewerkt. In alle concentratie vergeet je wel eens hoe je moet zitten, maar zoiets simpels als een wiebelkruk helpt je de juiste balans aan te houden. Ze zijn niet zo duur als een ergonomische bureaustoel, maar kunnen mogelijk beter werken omdat je niet achterover kunt leunen. Het is even wennen, dat wel. Je versnelt dat proces door op gezette tijden te pauzeren met een 'loopje', maar ook door je bureau op de juiste hoogte te zetten. Zowel op kantoor als op je thuiswerkplek is zo'n ergonomische kruk een aanrader. Een andere optie is de zogenaamde zadelkruk. 

Licht is belangrijk, altijd

Een ruime lichtinval is beter voor je humeur, en met een goed humeur presteer je automatisch beter. Naast die wiebel- of zadel kruk neem je dus ook het lichtplan onder de loep. En dan met name de mate van natuurlijk daglicht die de ruimte binnenvalt. Idealiter staat je bureau direct aan het raam, liefst met ver zicht zodat je de ogen even op de welbekende stip aan de horizon kunt richten om na te denken. Maar dat uitzicht heb je natuurlijk zelf niet altijd in de hand. Wel de lichtinval. Kijk hoe je alles het beste neerzet, en zorg daarnaast voor voldoende kunstlicht. Het wordt 's winters immers eerder donker. 

Persoonlijke spulletjes kunnen ook inspireren

Het zijn vaak juist kleine vormen van geluk die je nog maar eens vertellen waarvoor je zo hard zit te werken aan dat bureau. Een klein fotootje van je geliefde en/of gezin. Een koelkastmagneet die je op een mooie bestemming scoorde, of een ander souvenir. Een vaantje dat je met je sportteam won. Het zijn maar details, en lang niet altijd brengen ze je op lumineuze ideeën, maar ze maken je werkplek nog altijd gezelliger dan een leeg, kaal bureau. 

Eens in de zoveel tijd opruimen

Er bestaan verhalen van sloddervossen die zelfs een half opgegeten broodje haring wekenlang in hun bureaula hebben laten liggen. Ja, daar word ik niet vrolijk van, zou hygiënegoeroe Rob Geus zeggen. Maar dat is wel waar. Ruim ze eens in de zoveel tijd op, die lades. Haal een doekje over je bureau en door de lades, zet de stofzuiger - voorzichtig - op het toetsenbord van je computer en op de ventilator van de desktop zelf. Die verzamelt namelijk veel stof. Het kost je misschien een uurtje, maar dat verdien je zo terug omdat een opgeruimde werkplek een frisser gevoel en meer energie geeft. 

Planten brengen meer sfeer - en zuurstof

Net als planten! Koop er één of enkele om je werkplek mee op te fleuren. Ze zorgen ook voor zuurstof. Hopelijk heb je die lichtinval al aangepast, zodat het verzorgen van die planten een makkie is: eens per week een kopje water. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie