Laadpalen voor bedrijven in een VvE: dit moet je weten

Laadpalen voor bedrijven in een VvE: dit moet je weten

Redactie Baaz

In de afgelopen jaren is de vraag naar elektrische voertuigen enorm toegenomen; ook binnen het bedrijfsleven. Er zijn steeds meer ondernemers in ons land met een elektrisch wagenpark of een elektrische auto voor de deur. Dit betekent dat het ook alsmaar belangrijker wordt om te investeren in de laadinfrastructuur hiervan.

Wanneer je met je bedrijfspand, zoals een winkel, kantoor of magazijn, onderdeel bent van een Vereniging van Eigenaren (VvE) is het ook gewoon mogelijk om laadpalen aan te schaffen. Dit kan echter net iets complexer zijn dan wanneer je laadpalen laat installeren op eigen terrein. In dit artikel vertellen we je daarom meer over laadpalen voor een VvE inclusief de wet- en regelgeving daarvan en enkele voordelen voor ondernemers.

Waarom het handig is om te investeren in laadpalen bij VvE

Steeds meer bedrijven in Nederland stappen over op elektrische voertuigen. Onder andere daardoor is het aantal elektrische auto’s, busjes en andere voertuigen in ons land de laatste jaren enorm gestegen. Dit heeft te maken met zowel de voordelen op het gebied van duurzaamheid en een betere wereld als met financiële voordelen voor bedrijven. Om elektrische auto’s te voorzien van stroom moeten er voldoende laadpalen zijn. Daarom kiezen bedrijven ook vaak voor het plaatsen van laadpalen om het gemak voor medewerkers en klanten met een elektrische auto te verhogen. Dat is een van de redenen om te investeren in laadpalen.

Maar: hoe zit dat precies met een bedrijf dat onderdeel is van een VvE? In een pand dat beheerd wordt door een dergelijke vereniging moeten de eigenaren van de verschillende ruimtes in het gebouw de gemeenschappelijke ruimtes delen. Hier horen onder andere eventuele parkeergarages en parkeerplaatsen bij. Dit betekent dat je als ondernemer niet zomaar een laadpaal kunt laten plaatsen zonder dat je daarvoor toestemming hebt van de VvE. Het liefst wil je je werknemers, klanten en zakelijke partners wel dat gemak bieden van een laadpaal bij je bedrijf. Gelukkig is dat ook gewoon mogelijk, zolang je weet wat de regels en de wetten zijn rond laadpalen in VvE’s.

Wet- en regelgeving rondom laadpalen voor een VvE

Het is namelijk sinds 2021 mogelijk om laadpalen aan te vragen wanneer je eigenaar bent van een ruimte of pand binnen een VvE. Dit betekent niet dat je zomaar zonder goedkeuring laadpalen kunt laten plaatsen, maar dat een VvE het plaatsen van een laadpaal niet zomaar mag weigeren zonder dat er goede redenen aanwezig zijn. Bereid je daarom voor op een aanvraagprocedure die weliswaar even kan duren, maar waarin je wel veel kans hebt om een succesvolle aanvraag te kunnen voltooien. Deze procedure bestaat meestal uit de volgende stappen:

  1. Als ondernemer moet je in eerste instantie een aanvraag/verzoek indienen bij de VvE om een laadpaal te mogen plaatsen.
  2. Tijdens een vergadering zal de VvE stemmen over de aanvraag. Voor goedkeuring moet de meerderheid instemmen met het voorstel. Goed om te weten: het kan voorkomen dat de VvE hiervoor vraagt om een technisch rapport inclusief duidelijke afspraken over de plaatsing van de laadpaal, het onderhoud ervan en eventuele verwijdering.
  3. Hierbij wordt er gekeken naar de financiering en eventuele kostenverdeling. Het voordeel van een of meerdere laadpalen voor een VvE is dat de laadpaal gebruikt kan worden door meerdere leden/eigenaren van de VvE. In dat geval kunnen de kosten verdeeld worden onder de eigenaren. Is de laadpaal specifiek voor jouw bedrijf? Dan is de kans groot dat je zelf de kosten moet betalen.

Voordelen van een laadpaal bij je bedrijf in een VvE

Is je aanvraag voor een laadpaal goedgekeurd door de VvE? Dan is het goed om te weten dat dit tal van voordelen kan bieden, onder andere op het gebied van kosten, duurzaamheid en voordelen voor je klanten. 

Elektrisch laden is handig voor klanten en medewerkers met elektrische auto

Nu het aantal elektrische auto’s alsmaar groter wordt in Nederland is de beschikbaarheid van een of meerdere laadpalen voor een VvE bij je bedrijf een groot pluspunt. Hiermee laat je zien dat je het als onderneming belangrijk vindt dat er iets aan duurzaam ondernemen wordt gedaan zonder dat de klant of de werknemer daar ergens wat op in hoeft te leveren. Dit kan onder andere zorgen voor een hogere klanttevredenheid en medewerkers die meer tevreden zijn, iets dat in tijden van personeelstekort zeker een must is.

Aanwezigheid elektrische laadpalen goed voor duurzaam ondernemen

Wat uiteraard eveneens een groot voordeel is van het laten plaatsen van een laadpaal bij je bedrijf binnen een VvE is dat dit bijdraagt aan duurzaam ondernemen. Steeds meer ondernemers vinden het belangrijk om duurzamer te werken om zo een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Tegelijkertijd vinden consumenten duurzaamheid ook alsmaar belangrijker en is de kans groter dat zij kiezen voor een bedrijf dat dit ook vindt dan voor een bedrijf dat hier niets mee doet. In andere woorden: de aanwezigheid van een laadpaal draagt bij aan het duurzame imago van bedrijven.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie