2024 breekt records met goudprijs
2024 breekt opnieuw records met historisch hoge goudprijs

2024 breekt records met goudprijs

Redactie Baaz

 Nadat de goudprijs eerder dit jaar al verschillende keren een historische piek bereikte, is deze maand opnieuw een record gesneuveld. Wie begin dit jaar een kilo goud kocht, betaalde daar ongeveer 60.000 euro voor; vorige week doorbrak de goudkoers de grens van 75.000 euro per kilo (2.600 USD per troy ounce). Deze nieuwe piek komt overeen met een stijging van de goudprijs van maar liefst 25 procent dit kalenderjaar. Mede als gevolg van de geopolitieke ontwikkelingen en het rentebeleid is het niet uitgesloten dat de goudkoers dit jaar mogelijk nog verder stijgt.

Goudwisselkantoor maakt binnenkort haar kwartaalcijfers bekend en gezien de drukte op haar ruim honderdvijftig locaties zal de groei van het eerste halfjaar waarschijnlijk doorzetten, verwacht Johan de Ruiter, CEO van Goudwisselkantoor. “In de afgelopen tien jaar was niet eerder sprake van zo’n spectaculaire stijging van de goudprijs. De goudkoers doorbrak in de afgelopen maand al de 2.500 USD per troy ounce en staat inmiddels stevig boven de 2.600 USD. Renteverlagingen en geopolitieke onzekerheden stuwen de goudprijs naar recordhoogte. Onze klanten profiteren van deze hoge koers en verkopen steeds vaker oude sieraden. Tegelijkertijd zien we ook dat er veel vraag blijft naar goud in onze webshop. In deze onzekere tijden, waarin de conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten blijven aanhouden, wint het zekerstellen van vermogen door goud te kopen aan populariteit.” 

Snelkookpan op de goudmarkt

Er is sprake van een optelsom van ontwikkelingen die ten grondslag liggen aan de aanhoudende stijging van de goudprijs. Een combinatie van renteverlagingen, geopolitieke spanningen en centrale banken die minder afhankelijk willen zijn van de dollar en steeds meer goud inkopen, zorgt voor een hoge goudkoers. Landen als India, Turkije, Polen, China en Saudi-Arabië zien in goud een neutrale en minder volatiele asset. De Ruiter: “Niemand kan de toekomst voorspellen, maar we zien bijna dagelijks de koers met 500 euro toenemen. Dan maakt het aannemelijk dat de koers binnen afzienbare tijd ergens tussen de 85.000 en 100.000 euro uitkomt.”

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie