Wat gebeurt er met je pensioen als je stopt als ondernemer?
Ontdek wat er gebeurt met je pensioen en welke keuzes je hebt voor de toekomst.

Wat gebeurt er met je pensioen als je stopt als ondernemer?

Redactie Baaz

In Nederland zijn er jaarlijks behoorlijk wat startende ondernemers. Zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel dat in 2023 maar liefst 276 duizend ondernemingen startten. Maar ook veel ondernemers besluiten jaarlijks te stoppen. In 2023 stopten er bijvoorbeeld bijna 150 duizend ondernemingen. Stoppen als ondernemer kan gevolgen hebben voor je pensioen. Ondernemers moeten vaak zelf zorgen voor hun pensioenopbouw, en bij het beëindigen van hun onderneming moeten zij goed nadenken over wat zij doen met hun eventueel zelf opgebouwde aanvullende pensioen.

Geen invloed op AOW-rechten

Mensen kunnen uiteenlopende redenen hebben om te stoppen met ondernemen. Denk aan  pensionering, financiële moeilijkheden, een andere carrièrekans of simpelweg het bereiken van persoonlijke doelen. 

Als ondernemer heb je net zoals iedereen recht op een AOW-uitkering opgebouwd. Heb je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, dan start deze uitkering. Heb je nog niet de pensioengerechtigde leeftijd bereikt? Dan blijft de jaarlijkse opbouw van twee procent gewoon doorlopen, mits je maar in Nederland blijft wonen. Ongeacht of je weer in loondienst gaat werken of bijvoorbeeld vroeger stopt met werken.

Aanvullend pensioen dat je zelf hebt opgebouwd

Als ondernemer heb je vaak zelf je aanvullende pensioen geregeld. Veel ondernemers vallen immers niet automatisch onder een pensioenregeling zoals werknemers in loondienst. Als je stopt als ondernemer, kan dat gevolgen hebben voor je aanvullende pensioen. Afhankelijk van hoe je pensioen was opgebouwd en wat je verdere plannen zijn, is het raadzaam een pensioenadviseur te raadplegen over het beheer en eventuele voortzetting. Bijvoorbeeld via lijfrente of beleggingen. 

Verschillende soorten pensioenopbouw

Er zijn verschillende manieren waarop je pensioen kunt hebben opgebouwd. Als je gebruik hebt gemaakt van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR), heb je een deel van je winst gereserveerd als pensioenvoorziening. Dit betekent dat je belasting hebt uitgesteld. Stop je als ondernemer? Dan moet je deze reserve 'afrekenen' met de Belastingdienst. Tenzij je het omzet in een lijfrenteproduct. Als je dit doet, blijft de belastingheffing uitgesteld tot het moment van uitkering.

Als je een pensioenverzekering hebt afgesloten, bijvoorbeeld via een lijfrente of een banksparenproduct, blijft dit gewoon doorlopen. Je stopt met inleggen, maar het opgebouwde bedrag blijft staan en groeit verder met eventuele rendementen. Wanneer je met pensioen gaat, kun je dit laten uitkeren.

Als je hebt belegd voor je pensioen, kun je ervoor kiezen om je beleggingen te laten staan, deze uit te cashen, of je strategie aan te passen, afhankelijk van je financiële situatie na het stoppen als ondernemer.

Invloed van toekomstplannen op je pensioen(opbouw)

Ook je verdere plannen kunnen van invloed zijn op je pensioen en eventuele pensioenopbouw. Ga je stoppen omdat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt? Dan kun je bijvoorbeeld een eerder opgebouwde lijfrente omzetten in een uitkeringsproduct. 

Als je stopt omdat je je bedrijf verkoopt, kan de opbrengst daarvan een deel van je pensioen worden. Dit hangt af van de waarde van je bedrijf en hoe je de verkoop hebt geregeld. Je kunt bijvoorbeeld de opbrengst investeren in pensioenproducten, zoals lijfrente of beleggingen.

Als je na het stoppen als ondernemer weer in loondienst gaat werken, kun je mogelijk weer deelnemen aan de pensioenregeling van je nieuwe werkgever. Het kan zijn dat je dan aanvullend pensioen gaat opbouwen via die regeling.

De vrijheid van zelf aanvullend pensioen opbouwen

Als je stopt als ondernemer, blijft het pensioen dat je zelf hebt opgebouwd in stand. Je kunt beslissingen nemen over wat je met de opgebouwde pensioenreserves doet, zoals deze laten staan, inleggen in andere producten of uit laten keren als lijfrente. Het is verstandig om financieel advies in te winnen, zeker als je hebt gewerkt met een FOR of andere fiscale regelingen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie