Onderzoek: Jongere generatie heeft niet door hoeveel ze uitgeven
De jongere generaties Nederlanders geven meer uit aan niet-noodzakelijke dingen dan oudere generaties, maar hebben dat niet door. Dat blijkt uit onderzoek van MeDirect in samenwerking met bureau Panel Inzicht. Negen op de tien denkt gemiddeld of zelfs minder dan gemiddeld uit te geven. Bijna een derde (30%) van de leeftijdscategorie 18-34 jaar geeft maandelijks zelfs meer dan €500 uit zonder dat het ergens specifiek voor nodig is.
De generatie Millennials werd door het Food Service Instituut Nederland eerder nog de ‘gemaksgeneratie’ genoemd. Daarmee wees het op de voorkeur van hen om buitenshuis te eten of maaltijden te laten bezorgen. Het leven buiten de deur brengt echter de nodige kosten met zich mee, maar dit wordt door de jongere generaties als normaal gezien, blijkt uit het onderzoek.
Hoewel de jongere generaties graag geld uitgeven, hebben ze niet door hoeveel ze hierin boven de rest uitspringen. Van de Nederlanders onder de 50 jaar denkt 64% dat ze ‘gemiddeld’ uitgeven. Een kwart (26%) denkt zelfs dat ze minder dan gemiddeld uitgeven en slechts 10% denkt boven het gemiddelde te zitten. Het onderzoek toont echter aan dat Gen Z en Millennials als geheel meer uitgeven dan oudere generaties.
Wat is ‘gemiddeld’ uitgeven?
Uit de cijfers komt naar voren dat jongere generaties relatief gezien meer uitgeven aan niet-noodzakelijke dingen. Denk daarbij aan een avondje uit eten of een ijsje wanneer de zon schijnt. Het percentage Nederlanders dat meer dan €500 per maand eraan uitgeeft, loopt gestaag op van 12% voor 65-plussers en 15% voor de leeftijdscategorie 50-64 jaar, tot 26% voor 35-49 jaar en 30% voor jongvolwassenen. Het zijn vooral stedelingen die het meeste uitgeven (25%). Mensen die buiten de grote steden wonen houden de hand meer op de knip (15%).
Job Mantz, Country Manager bij MeDirect, zegt: “Er zijn steeds meer manieren om je geld uit te geven en het is ook makkelijk om dat te doen. Het voelt tegenwoordig bijvoorbeeld veel normaler om even tijdens de lunch een broodje en koffie op de hoek te halen. Als het normaal voelt, dan let je minder op de kosten en die kunnen best hard oplopen. Natuurlijk moet je kunnen genieten van het leven, maar het is goed om overzicht te bewaren in je financiën. Misschien kun je ook wat opzijzetten om te sparen en te beleggen.”