Barrières voor ondernemers uit de deeleconomie
Ondernemers uit de deeleconomie ondervinden barrières die de huidige groei vertragen, zo blijkt uit een inventarisatie door shareNL in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.
Deeleconomie versus milieu
Deeleconomie-initiatieven stellen mensen in staat om bijvoorbeeld onderling auto's, huizen of parkeerplaatsen te delen. Het onderling verhandelen gaat dankzij het internet makkelijker dan ooit en steeds meer Nederlanders doen er aan mee. Dit is positief, vooral voor de lokale economie en ook voor het milieu, omdat goederen beter benut worden. Het beter benutten kan echter ook een negatieve milieu-impact hebben. Denk bijvoorbeeld aan producten die veel onderhoud vergen, zoals kleding (extra wasbeurten). Dit zorgt juist voor extra milieubelasting. Maar over het algemeen hebben deeleconomie-initiatieven een positieve milieu-impact. Je zou denken dat deze initiatieven hard groeien, omdat ze veel voordelen hebben, toch is dat niet het geval. De relatieve onbekendheid van de initiatieven en de bestaande regelgeving remmen de groei, zo komt uit het onderzoek van shareNL naar voren.
Onderzoek deeleconomie
Dit najaar onderzocht shareNL tientallen ondernemingen uit de deeleconomie. Daarnaast werd er ook met verschillende experts vanuit wetenschap, het bedrijfsleven en de overheid gesproken. Uit dit onderzoek blijkt dat er veel kansen zijn voor de deeleconomie om zich op een positieve manier te ontwikkelen. Maar daarvoor moeten wel een aantal bestaande wetten en regelgeving herzien worden. Een voorbeeld: de ontwikkeling van de deeleconomie resulteert in een vervagende grens tussen producten en consument, tussen ondernemer en privépersoon. Hierdoor ontstaan nieuwe vraagstukken op het gebied van onder meer mededinging, aansprakelijkheid en fiscaliteit. Deze vraagstukken moeten met oog voor belangen als kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid opnieuw afgewogen worden.
Ruimte geven
Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft als reactie op onder meer dit onderzoek een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Hij vindt dat onnodige regels voorkomen moeten worden. 'Het kabinet zal zich de komende tijd inzetten om de verdere ontplooiing van de deeleconomie te faciliteren en zal zich hiertoe waar nodig inzetten om belemmeringen en onduidelijkheden weg te nemen en kansen optimaal te benutten.' In dezelfde brief aan de Kamer: 'Het kabinet ondersteunt initiatieven in de deeleconomie en wil deze zoveel mogelijk de ruimte geven.'
Het volledige rapport over de deeleconomie vind je hier.