Is Holacracy het nieuwe scrum?
De afgelopen jaren wordt er in veel bedrijven gewerkt met scrum, een management-techniek. Maar nu is er een nieuwe manier om jouw bedrijf te managen: Holacracy. De naam is niet eenvoudig, maar wel één om te onthouden, want misschien gaat je bedrijf er wel beter van functioneren.
Holacracy laat je sneller werken
Holacracy pleit voor een nieuwe organisatiestructuur: de hierarchie en het management moeten weg. Deze rollen moeten worden verdeeld worden over verschillende werknemers, zodat ze direct kunnen worden uitgevoerd, zonder dat er een baas zit te micromanagen. 'Dit is meer gestructureerd dan het nu is binnen een 'normaal' bedrijf, alleen anders', aldus HolacracyOne, een bedrijf dat de managementtechniek wil implementeren in bedrijven.
Holacracy is dynamisch
Volgens Holacracy heb je meer aan dynamische rollen, die rondom het werk worden gedefinieerd. Deze rollen worden met regelmaat geüpdatet, zodat je altijd het werk doet dat nodig is. Elke werknemer vervult dan ook diverse rollen. Zo zouden je collega's meer vrijheid krijgen om hun creatieve talenten te uiten, waar het bedrijf vervolgens op een nieuwe manier gebruik van kan maken. Past een rol toch niet bij een werknemer? Dan is het gemakkelijk om deze af te staan en een nieuwe rol op te nemen. Als ceo of manager is het echter wel belangrijk dat je open staat voor de verschillende taken van werknemers. Laat hen eens meedenken en moedig ze ook aan. Daarnaast is het van belang om toegankelijk en transparant te zijn, stel jezelf sociaal gelijkwaardig op aan je werknemers.
Holacracy laat teams beslissen
De tijd waarin de manager beslissingen maakte is voorbij als het aan Holacracy ligt. Autoriteit wordt onder de werknemers verspreid en beslissingen worden lokaal gemaakt door degene die er het dichtste bij staat. Teams organiseren zich zo zelf: ze hebben een doel gekregen, maar beslissen zelf hoe ze dat het beste kunnen bereiken.
Holacracy geeft snelle iteraties
'In traditionele bedrijven wordt de organisatiestructuur elke paar jaar opnieuw ingedeeld', stelt HolacracyOne. 'Zo proberen veel organisaties de steeds veranderende omgeving bij te houden. Helaas wordt dit slechts eens per drie tot vijf jaar gedaan, waardoor ze altijd achterlopen. In Holacracy wordt de structuur van de organisatie iedere maand, in ieder team geüpdatet.'
Holacracy is transparant
De regels die door organisaties worden opgezet – 'we doen het zo, omdat we het altijd zo hebben gedaan' – worden met Holacracy verbroken. De autoriteit gaat hier niet van de manager naar de leider van een team, maar naar een expliciet proces dat in een 'Holacracy constitution' in detail wordt uitgelegd. Iedereen is hierbij gebonden aan dezelfde regels, inclusief de ceo. De transparante regels betekenen dat je je niet langer aan de regels van kantoor hoeft te houden om iets af te krijgen. Iedereen kan bij de regels, waardoor het snel duidelijk wordt wie wat beheert, welke beslissingen diegene kan maken en wie er verantwoordelijk is voor bepaalde functies.
Komt er dan geen chaos?
Iedereen kan met Holacracy dus zelf beslissingen maken en neemt meerdere rollen aan. De vraag is: ontstaat er dan geen chaos? Volgens bedenker Brian Robertson is dit niet het geval, zo vertelt hij Reporters Online. 'Binnen Holacracy wordt communicatief zo efficiënt mogelijk gewerkt door strakke toepassingen van timemanagement en de Getting Things Done-methode.'
De voordelen
Klinkt allemaal prachtig, maar wat heb jij er als ondernemer aan? De vier voordelen nog eens in het kort:
- Je bedrijf wordt dynamisch: je collega's krijgen de vrijheid om hun creatieve talenten te uiten, waar jij je voordeel mee kunt doen.
- 2. Teams beslissen zelf: je collega's hebben een doel, maar beslissen zelf hoe ze dat het beste kunnen bereiken. Toestemming van een ceo is niet langer nodig, en dat maakt het werkproces een stuk korter.
- 3. Je iteraties worden korter: Juist doordat de rollen binnen de teams regelmatig worden geüpdatet, loopt je bedrijf nooit achter op de laatste ontwikkelingen.
- 4. Regels worden transparant: Juist doordat alle regels door iedereen te bekijken zijn, zijn er nooit vragen over wie wat moet doen en waar de verantwoordelijkheid ligt.
Holacracy implementeren
Om Holacracy te implementeren in je bedrijf, moet je een aantal stappen doorgaan.
- Zorg ervoor dat je zeker weet dat het bij jou en je bedrijf past. Probeer het eens uit.
- Wil je Holacracy gaan gebruiken, dan moet je ook alles in één keer omzetten. Beginnen met slechts één team of afdeling kan ook. Begin bijvoorbeeld met vergaderingen terugbrengen naar mededelingen doen en voortgang peilen, in plaats van zaken te bespreken.
- Na de start van de implementatie gaat het werk door zoals gewoonlijk. Je leert de basics te gebruiken en neemt steeds meer over van de techniek.
- De laatste stap is volledig gebruikmaken van Holacracy.
HolacracyOne heeft een white paper geschreven over Holacracy, waarin ze de belangrijkste elementen uitleggen. De volledige white paper is hier te downloaden.