'It-sector groeit sneller dan economie'
Het gaat beter met de economie, en dan vooral met de it-branche, zo blijkt uit onderzoek van het economische bureau van ABN AMRO. Deze branche groeit dit jaar en in 2016 sneller dan de economie als geheel.
Vanuit het bedrijfsleven komt er steeds meer vraag naar producten en diensten uit de it-branche, zo laat het economische bureau weten. Vanaf het vierde kwartaal in 2013 steeg de gemiddelde omzet per it-bedrijf elk kwartaal, en in acht jaar tijd is het aantal bedrijven in deze branche bijna verdubbeld.
Groei
Voornaamste reden voor de groei in de it-sector is volgens het economisch bureau dat verschillende sectoren zich nu in een fase van digitale transformatie bevinden. Informatietechnologie wordt daarmee een nog belangrijker onderdeel binnen de bedrijfsprocessen. Logischerwijs profiteren it-bedrijven hiervan. Sinds het vierde kwartaal van 2013 stijgt de gemiddelde omzet per it-onderneming elk kwartaal. Omdat de digitale transformatie nog steeds bezig is binnen diverse branches, verwacht het economisch bureau dat de omzet van de it-sector in 2015 en 2016 sneller groeit dan de economie als geheel.
Banen kwijt en meer vacatures
Op dit moment zijn er ruim 52 duizend it-bedrijven. De enorme groei van ondernemingen in deze sector komt onder meer doordat veel it'ers hun baan verloren en voor zichzelf begonnen. Opvallend, want er is een structureel tekort aan hoogopgeleid it-personeel. Elk jaar komen er meer vacatures dan dat er gediplomeerde hoogopgeleide it-specialisten de markt betreden; sinds 2011 zijn er per kwartaal 11099 nieuwe vacatures, tegenover 4550 nieuwe afgestudeerden vanuit het hoger onderwijs Infomatica per jaar. Van de ruim 11 duizend vacatures, zijn er ruim 7700 geschikt voor hogere opleidingen. Daarvan staan er gemiddeld per kwartaal bijna 6500 open.
Het aantal hbo'ers dat zijn studie een academisch vervolg in de richting Informatica geeft, wordt de laatste jaren procentueel steeds minder. Op een wetenschappelijke opleiding Informatica gaf in 2005 36,5 procent van de studenten nog aan dat ze een hbo-vooropleiding hadden gedaan, nu is dit slechts 12,6 procent. Het economische bureau van de ABN AMRO raadt ondernemingen dan ook aan om in te zetten op omscholingsprocessen van bestaand personeel. Ook het duidelijk en aantrekkelijk omschrijven van functieprofielen binnen de groeimarkten van de sector is belangrijk, stelt het bureau.