Masterclass importeren voor mkb-ondernemers
Importeren voor mkb'ers

Masterclass importeren voor mkb-ondernemers

Redactie Baaz
Iedere mkb-ondernemer die goederen gaat importeren, krijgt met regels, procedures en risico’s te maken. De voordelen van importeren kunnen wel groot zijn, dus het loont zeker hier meer tijd en moeite in te steken.

In een rapport van het CBS stond dat het volume van de import in september 4,4 procent groter was dan een jaar eerder. Financieel dienstverlener Ebury zet een paar belangrijke zaken op een rij.

1. Ken de goederen die je wilt importeren door en door

Als je de goederen in Nederland met winst wilt verkopen, moeten ze goed zijn: goed gemaakt, duurzaam en van hoge kwaliteit. Je moet van de goederen die je wilt importeren weten van wie ze afkomstig zijn. Test de kwaliteit en weet welke leveranciers een consistente kwaliteit kunnen leveren. Ga naar het land van herkomst om persoonlijk kennis te maken met de fabrikant en laat je rondleiden door de fabriek. Controleer ter plekke hoe de zending wordt klaargemaakt voordat deze daadwerkelijk het land verlaat.

2. Overweeg een handelsagent

Dit is een zelfstandige, onafhankelijke tussenpersoon die relaties heeft opgebouwd met fabrikanten en leveranciers. De handelsagent treedt voor bepaalde of onbepaalde tijd op als bemiddelaar tussen de importeur en zijn (potentiële) klanten. Als je moeite hebt om zelf een goede betrouwbare buitenlandse leverancier te vinden, dan kan een handelsagent deze voor je zoeken. Zeker in de beginperiode als er nog weinig ervaring is, kan dat nuttig zijn.

3. Zoek een leverancier die je kunt vertrouwen

Neem de tijd om een persoonlijke relatie op te bouwen. De beste manier is om het de leverancier zo gemakkelijk mogelijk te maken. Overleg vooraf een gedetailleerde planning en geef zoveel mogelijk informatie over de orders. Leveranciers zullen heel blij met je zijn als je ze een paar maanden van tevoren, niet last minute, kunt vertellen wat voor orders eraan komen. Ze kunnen dan een strak productieproces plannen, waardoor vertraging en problemen worden vermeden. Word de favoriete klant van je leverancier.

4. Betaal op tijd

Belangrijker nog dan tijdig de planning communiceren, is op tijd betalen. Dit zijn de twee voorwaarden voor een goede relatie met je leverancier. Door een tijdige betaling zal de leverancier je bedrijf en product voorrang geven. Als je een keer te laat betaalt, word je achter in de rij gezet en krijg je de voorraad van mindere kwaliteit.

5. Regel de juiste importverzekering

Niet alle importverzekeringen zijn hetzelfde. Lees dus de kleine lettertjes en zorg ervoor dat die van jou de juiste dekking biedt. Sommige importverzekeringen dekken slechts vijftig procent van de voorraadwaarde, terwijl andere dat voor zeventig procent doen. Als je container met handelswaar onderweg naar Nederland van het schip af valt of in brand vliegt – en beide scenario’s komen voor – dan kan het zijn dat de schade niet wordt vergoed.

6. Hulp vragen

Vraag om hulp. Importeren is gebonden aan een aantal regels, procedures en risico’s. Veel bedrijven zien daar de eerste keer tegenop. Huur dan een ervaren adviseur in. Het kost wat, maar vooral in het begin is het de moeite waard.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie