Wanbetalers dagvaarden kan voortaan online
Wanbetalers aanpakken wordt makkelijker

Wanbetalers dagvaarden kan voortaan online

Redactie Baaz

Bedrijven en gemeenten die hun rekeningen niet betalen zijn een doorn in het oog voor ondernemers. Aankloppen bij de rechter doe je echter niet zo snel. Met de nieuwe webdienst Dagvaard.nu moet daar verandering in komen. Voortaan kunnen ondernemers via internet een procedure beginnen.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat elke ondernemer die nog een onbetaalde factuur heeft liggen een stap naar de rechter maakt. Maar dat het aantal wanbetalers in het bedrijfsleven moet worden aangepakt staat als een paal boven water. Vorig jaar is het aantal van deze extreem laat- of niet-betalers nog flink gestegen, met twintig procent volgens metingen van de Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (NVI).

Zelf doen

Vooruitlopend op het wetsvoorstel dat minister Opstelten donderdag heeft ingediend, dat burgers en bedrijven in staat moet stellen hun procedure bij de rechter via internet te beginnen, heeft jurist Lennert Ouwerkerk een nieuwe internetservice gelanceerd: Dagvaard.nu. Op deze website kunnen ondernemers zelf makkelijk wanbetalers dagvaarden zonder eerst de hulp van een (prijzig) incassobureau of een advocaat in te schakelen.

Lennert Ouwerkerk over zijn intiatief: 'Ik heb Dagvaard.nu bedacht omdat ik vind dat deze juridische kennis voor iedereen beschikbaar moet zijn, zodat ondernemers zelf een dagvaarding op kunnen stellen. Voor ondernemers is niets zo vervelend als een klant die niet betaalt of die helemaal niet meer reageert op telefoontjes, brieven en e-mails.'

Hocus pocus

Voor vorderingen kleiner dan 25.000 euro kun je namelijk zelf terecht bij de kantonrechter. Het enige wat je nodighebt is een dagvaarding die aan alle eisen voldoet. En juist daar wringt de schoen, want lang niet elke ondernemer beschikt over de juridische kennis om zo'n document in elkaar te zetten.

'Je weet misschien niet welke rechter er bevoegd is, of welke deurwaarder je moet selecteren', legt Lennert uit. 'Daarnaast moet de ondernemer wettelijke rente berekenen, buitengerechtelijke incassokosten berekenen, de data van de zittingen weten. Dat kost allemaal behoorlijk wat tijd'. Het idee is uiteraard dat die exercitie met de zojuist in het leven geroepen website een stuk gemakkelijker wordt. 'Ik heb Dagvaard.nu bedacht omdat ik weet hoeveel tijd er gaat zitten in het opstellen van een dagvaarding. Nu kan iedereen het zelf doen.'

Wanneer je zelf een dagvaarding op wilt stellen in pdf met een begeleidende conceptbrief (bijvoorbeeld als laatste waarschuwing naar de klant) betaal je 59 euro, een dagvaarding opstellen en deze gelijk door de deurwaarder laten betekenen kost je 179 euro.

Andere initiatieven

Overigens bestaan er al meer online diensten die je van pas kunnen komen als je te maken hebt met wanbetalers. Zo is er www.wanbetalersonline.nl waarop je niet-betalende klanten kunt registreren zodat er een zwarte lijst beschikbaar komt met bedrijven waar je beter geen zaken mee kunt doen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie