Update: kritiek op sociaal akkoord
Update: kritiek op sociaal akkoord

Update: kritiek op sociaal akkoord

Redactie Baaz
De Tweede Kamer debatteert vandaag over het sociaal akkoord, maar het kabinet kan niet rekenen op onverdeelde politieke steun van de oppositie.

Het standpunt van de oppositie over het sociaal akkoord is belangrijk is voor het kabinet, VVD en PvdA hebben immers geen meerderheid in de Eerste Kamer. Op dit moment zijn de meningen van de oppositiepartijen echter  niet geheel duidelijk. In eerste instantie was er vanuit de oppositie lof voor de snelheid waarmee het akkoord is bereikt, maar er was ook veel kritiek. De oppositie vraagt zich af wat er overblijft van het akkoord, gezien de hoeveelheid veranderingen.

Vooral de mening van het CDA is onduidelijk. CDA-leider Buma was kritisch over de oproep van Rutte aan consumenten om vooral geld uit te geven, maar hij laat zich niet uit over de afspraken over de WW en het ontslagrecht. Het kabinet hoopt juist op steun van het CDA, daarmee zal meteen een meerderheid gehaald worden. Volgens D66-leider Alexander Pechtold zijn er teveel losse eindjes. Hij ziet het akkoord zowel als 'stilstand' als 'achteruitgang'.

Groei van de economie

Volgens het akkoord worden de bezuinigingen uitgesteld in de hoop dat de economie de komende maanden een onverwachte groeispurt laat zien. In totaal moet de economie in 2013 en 2014 een procent harder groeien dan het Centraal Planbureau heeft berekend. Alleen dan gaat het pakket aan extra bezuinigingen van tafel, schrijft minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher.

Jongeren en ouderen

Afgelopen dagen wordt de media overspoeld met verschillende reacties op het akkoord. Jongeren hebben kritiek, ouderen zijn blij met de afspraken. De voorzitters van CDA-jongeren, D66-jongeren en ChristenUnie-jongeren keren zich tegen het sociaal akkoord. Het akkoord beschermt de rechten van ouderen, maar laat de jongeren in de steek, zeggen zij. Jongeren krijgen het lastig op de arbeidsmarkt. Op dit moment is 15,5 procent van de jongeren op zoek naar werk.

In het sociaal akkoord staat dat vanaf januari 2015 nog drie contracten in maximaal twee in plaats van drie jaar bij dezelfde werkgever gekregen mogen worden. In plaats van elke drie jaar zullen jongeren dus na twee jaar een vast contract moeten krijgen of op zoek moeten naar een nieuwe werkgever. Zeker in economisch onzekere tijden zal het risico van een vast contract niet genomen worden, schrijven de voorzitters. Voor ouderen is het gunstig dat de WW-premie drie jaar blijft.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie