Mentale veerkracht is macht
Zittend bij de kerstboom, terugkijkend op een uiterst bewogen jaar, vraagt één van mijn kinderen: 'Pap, wat zijn jouw voornemens voor het komend jaar?' Er valt een grote stilte als ik bezig ben mijn antwoord te formuleren. Niet dat ik helemaal niets kan bedenken, integendeel er zijn nieuwe voornemens genoeg. Wat me tijdens de stilte vooral bezig houdt, is de waarom vraag waarom het begin van het nieuwe jaar een goed moment is om dingen te veranderen. In mijn beleving verandert ons gedrag voortdurend en passen we ons steeds aan talloze situaties aan. Meestal onbewust en vaak bewust.
Toen ik (te) lang stil bleef gaf mijn dochter zelf antwoord op haar eigen vraag. 'Ik wil dit jaar vaker gaan hardlopen,' zei ze met een vastberaden stem, waarop ik haar testte met de opmerking: 'Daar kan je toch nu ook mee beginnen?' Zonder aarzelen reageerde ze met: 'Het is zo fijn daar vanaf 1 januari pas mee bezig te zijn, want dan kan ik nu nog even relaxen.' 'Oh,' zei ik en er viel een stilte gevolgd door: 'Hoe ga je dit volhouden, want het wordt ook 10 januari en 20 januari en zo.' Toen was het haar beurt even stil te vallen, waarop ze doodleuk zei: 'Dat zie ik dan wel.'
Graag was ik hier nog wat op door gegaan, want het onderwerp boeit me, maar op dat moment begon haar zusje op een andere manier de aandacht te trekken en was het moment weg. Voor mij is het meest interessante onderdeel aan verandering het volhouden van de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt. Ik bedenk me heel vaak dat je mentaliteit nodig hebt om gemotiveerd te blijven, zowel voor individuen als voor bedrijven.
Hoe houd je een ingezette verandering vast?
- Heb een plan en beloon;
- Focus je op de prestatie en wees dankbaar met een (eventueel) resultaat;
- Wees consequent en blijf onafhankelijk denken en handelen;
- Wees reflectief en veerkrachtig.
Zonder plan geen focus
Of je nu vaker wilt gaan hardlopen, gewicht wilt verliezen of het bedrijf commerciëler wilt laten werken, zonder plan is er geen focus. Wat de meeste mensen daarbij vaak vergeten, is zichzelf en anderen te belonen tijdens het proces. Beloon met positieve aandacht. Hierdoor stimuleer je je eigen intrinsieke motivatie. Complimenteer jezelf met een positieve kijk op de veranderingen. Laatst hoorde ik iemand zeggen: 'Kijk halverwege de berg even achterom en zie wat je al achter de rug hebt.'
Prestatie heb je in de hand, resultaat niet altijd
De prestatie is een onderdeel van de verandering die je voor honderd procent in eigen hand hebt. Het resultaat heb je nooit voor honderd procent in eigen hand. Voor iemand in sales die meer wilt verkopen, is het resultaat: meer sales. Een resultaat dat je nooit voor honderd procent in eigen hand hebt, want je hebt ook klanten nodig die willen kopen. De prestatie die hieraan ten grondslag ligt, zijn alle inspanningen die je verricht om meer sales te bewerkstelligen. Dus als je voornemen is om meer te verkopen, denk dan aan de volgende prestaties waarop je trots kunt zijn: het aantal klanten dat je belt, de offertes die je maakt, de energie die je mobiliseert om het aantal klantcontacten te verhogen. Voor mij is het heel simpel. Als je meer actie genereert, komt het resultaat vanzelf. Wat dan als het tegenzit, als de resultaten dus tegenvallen? Dan komt het op je mentale veerkracht aan. Hoeveel tijd heb je nodig om weer in actie te komen, als je een ‘nee’ te horen hebt gekregen van je klanten? De mentale veerkracht is jouw prestatie die aan ieder goed resultaat ten grondslag ligt.
Je omgeving wil dat je blijft zoals je bent
Weet je waar veel mensen bang voor zijn als ze een training hebben gedaan? Voor de opmerking: 'Jij bent zeker op training geweest.' Dan heb je een keer iets leuks geleerd en ben je van plan dit in praktijk te brengen en dan hoor je vervolgens dat kleine stemmetje in je hoofd deze opmerking maken. Jij kunt zelf wel willen veranderen, maar je omgeving wilt het liefst dat je blijft zoals je was. Dat is namelijk voorspelbaar en veilig. Voor mij is het teken dat je op de goede weg bent als je directe collega’s of je medewerkers zeggen: 'Wat doe je anders de laatste tijd.' Durf onafhankelijk te denken bij veranderen, want niet iedereen is even blij met je andere gedrag.
Gedrag is een jas die je aan en uit doet, karakter is je blauwdruk
Volg je eigen gedrag met belangstelling en bedenk je dat je sterker bent dan je eigen patronen en gewoonten. Ik hoor heel vaak zeggen dat mensen last hebben van hun eigen gewoonten en zich dan verschuilen achter de tekst: 'Zo ben ik nu eenmaal.' Dat is zo achterhaald! Je gedrag is een jas die je aan en uit doet. Je karakter is je blauwdruk. Daar verander je niet veel aan. Durf in je reflectiemomenten je eigen gedrag te relativeren en toon veerkracht door uitdaging te zoeken in wisselende situaties.
Tenslotte
Er wordt nog steeds heel veel geld geïnvesteerd in training en opleiding van mensen. Tegelijkertijd wordt er nog te weinig nagedacht over de borging van de verandering die een goede training nu eenmaal teweeg brengt, terwijl het eigenlijk heel simpel is. Beloon mentale veerkracht. Mentale veerkracht is macht, daar waar vroeger kennis macht was.