Ondernemen binnen het ruimtelijk domein: wat zijn de mogelijkheden?
Wat is het ruimtelijk domein?
Simpel gezegd is dat de fysieke omgeving waarin wij met z’n allen leven. Die omgeving wordt door de mens beheerd op basis van een aantal afspraken. Vaak zijn het gemeenten die invulling geven aan de inrichting van het ruimtelijk domein, maar het kan net zo goed een provincie zijn of de landelijke overheid die daar besluiten over neemt. Met de juiste papieren op zak kun je bijvoorbeeld als omgevingsmanager bij zo’n overheid gaan werken. Maar je kunt ook een project- of adviesbureau beginnen, werken voor een omgevingsdienst, enzovoort. De mogelijkheden zijn groot en dat biedt volop kansen voor iedereen die zich specialiseert in deze materie.
Alles goed geregeld
Met name het omgevingsrecht is een belangrijk item voor professionals in deze branche om zich op te focussen. Je krijgt te maken met bestemmingsplannen waarin aangegeven wordt welke activiteiten op bepaalde locaties wel en niet zijn toegestaan. Bezwaarprocedures, dwangsommen, schadevergoedingen, het heeft er allemaal mee te maken. En omdat het vaak om grote projecten met dito gevolgen gaat, zijn de bedragen die hiermee gemoeid zijn vaak ook behoorlijk hoog. Daar wil je dus zeker geen fouten in maken!
Nieuwe wetgeving
Op het gebied van wet- en regelgeving gaat in het ruimtelijk domein het nodige veranderen. Al in 2015 heeft de Tweede Kamer de nieuwe omgevingswet aangenomen en die zal in 2022 volledig geëffectueerd zijn. Hiermee zal het aantal regels op het terrein van water, lucht, bodem, natuur, infrastructuur, gebouwen en cultureel erfgoed verminderen. De regels die blijven, moeten eenvoudiger zijn dan voorheen. Het doel van de omgevingswet is het in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving voor iedereen. De fysieke leefomgeving moet doelmatig worden beheerd, en ontwikkeld om onze maatschappelijke behoeften te kunnen vervullen. Daar ligt dus een grote uitdaging die volop kansen biedt.