Ondernemen in het buitenland, waar moet je aan denken?
Ondernemen in het buitenland, voor een beetje avontuurlijke ondernemer een verleidelijke uitdaging. Maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, er komt nogal wat regelwerk bij kijken. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij.
Als je naar een ander land wilt emigreren om daar een bedrijf op te starten, zal je moeten nagaan welke regelingen er in het betreffende land gelden. Elk land heeft namelijk eigen regel- en wetgeving, dus daarover kunnen wij je weinig algemeen advies geven. Blijf je (formeel) in Nederland wonen, maar start je een bedrijf in een ander land waar je eventueel ook werkt? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je bij stil moet staan.
Diploma’s en vergunningen
Wil je een bedrijf in het buitenland starten, dan heb je geen apart diploma of vestigingsvergunning nodig. Je Nederlandse diploma (van bijvoorbeeld je opleiding) moet je vaak wel kunnen tonen. Buitenlandse autoriteiten zullen het document als rechtsgeldig zien wanneer het gelegaliseerd is. Dat doe je door een legalisatiestempel te vragen bij de Dienst Uitvoerig Onderwijs (DUO), één bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en één bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Ga je naar een land dat is aangesloten bij het Apostilleverdrag, dan heb je alleen een stempel van de DUO nodig en een Apostille-stempel bij de rechtbank in Groningen.
Dubbele belasting voorkomen
Als je in een land woont en in een ander land onderneemt, wil je natuurlijk niet twee keer belasting betalen. Om dubbele belasting te voorkomen, zijn er belastingverdragen gesloten tussen een groot aantal landen. In die verdragen staat precies vastgelegd wie het recht van belasting heeft over bepaalde inkomsten. Elk verdrag is per land verschillend. Je kunt de verdragen raadplegen op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als er met een bepaalde land geen belastingverdrag is gesloten, gelden de bepalingen die zijn vastgelegd in het Besluit voorkoming dubbele belasting 2001.
Als je in Nederland woont en een buitenlands inkomen hebt, kun je op drie manieren dubbele belasting voorkomen:
- Vrijstellingsmethode met progressievoorbehoud
- Verrekeningsmethode
- Aftrek als kosten
NB: Om de dividendbelasting te verminderen, kun je gebruikmaken van de vrijstellingsprocedure waardoor je minder dividendbelasting hoeft te betalen bij de uitbetaling van het dividend. Daarnaast bestaat er de teruggaafprocedure om te veel ingehouden dividendbelasting terug te vragen. Kijk voor meer informatie hierover bij Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rijksoverheid.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Als je grensoverschrijdend onderneemt, verwacht de overheid dat je je netjes aan de OESO-richtlijnen houdt. Die bevatten de gedragsregels voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) waarbij je moet denken aan bijvoorbeeld mensenrechten, milieu en arbeidsrecht. Sommige gedragscodes zijn vrijwillig, andere zijn wel degelijk opgenomen in de Nederlandse wetgeving. En aan die wetgeving dien je je te houden, ook als je niet op Nederlandse bodem onderneemt. Met de MVO Navigator kun je zien welke regels voor jouw onderneming van toepassing zijn. Als je je aan de regels houdt, kun je beroep doen op de meeste financiële regelingen voor internationaal ondernemen.
Handig om aan te denken
Voor sommige landen heb je een werkvisum nodig. Ga voor vertrek na welk land er verantwoordelijk is voor jouw sociale zekerheid. De Dienstwet maakt ondernemen in het buitenland makkelijker, check daarvoor www. antwoordvoorbedrijven.nl. Veel subsidies moet je lang voor vertrek aanvragen, begin daar op tijd mee.