Ondernemer schikt steeds vaker in ontslagzaak
Ontslagzaak minder vaak voor de rechter

Ondernemer schikt steeds vaker in ontslagzaak

Redactie Baaz
Werkgevers schikken steeds vaker in een ontslagzaak. Reden: men heeft geen zin in een dure en tijdrovende rechtszaak.

Ontslagzaak minder vaak voor de rechter

In 2015 is het nieuwe ontslagrecht in werking getreden. Een gevolg daarvan is dat ontslagzaken tussen werkgever en werknemer steeds vaker worden geschikt zonder tussenkomst van de rechter.
 
Een andere opmerkelijke verschuiving is dat er regelmatig hogere vergoedingen worden betaald dan volgens de nieuwe wet wenselijk is, zo meldden kantonrechters en arbeidsrechtadvocaten tegen de NOS. 

Strengere eisen

Volgens de rechters en advocaten wordt er de laatste tijd meer geschikt in een ontslagzaak omdat werkgevers het liever niet op een rechtszaak laten aankomen. 'Ze moeten onder de nieuwe wet aan strengere eisen voldoen en zijn bang voor afwijzing', vertelt Monetta Ulrici namens de commissie Arbeidsrecht van de Kring van kantonrechters tegen de NOS.
 
'Werkgevers weten dat de werknemer, als ze wat meer bieden, sneller met het ontslag akkoord zal gaan. Dan lopen ze niet het risico dat de rechter het ontslag afwijst', aldus Ulrici. 'Overigens nam met de stijging van het aantal schikkingen ook het aantal ontslagafwijzingen door de rechter toe.' 

Ontslagzaak juist ingewikkelder

Het kabinet wilde met de wet Werk en zekerheid, die juli vorig jaar inging, het ontslagrecht juist eenvoudiger, sneller en goedkoper voor werkgevers maken. Volgens verschillende organisaties is dat niet het geval. Werkgeversvereniging AWVN op NOS.nl: 'Er was ons een eenvoudiger ontslagrecht voorgespiegeld en dat is op dit moment zeker niet het geval, het is juist ingewikkelder geworden.'
 
Gastexpert Pascal Besselink van juridisch en financieel dienstverlener DAS schreef recent nog over het nieuwe ontslagrecht.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie