Ondernemers let op: dit zijn de trends voor 2017
De meeste mensen zijn na een lange kerstvakantie weer aan de slag gegaan. Voor Baaz de reden om nog eenmaal de voor ondernemers interessante trends op een rij te zetten.
Jaarlijks presenteren Lieke en Richard Lamb, hét trendwatchers-duo van Nederland, hun TrendsVerwachting voor het komende jaar. Dat doen zij sinds 2005. Eerder voorspelden zij met succes de financiële crisis van 2008; het Jarenlange Economische Zaagtandherstel tot 2020+; de komst van Tablets en de uitfasering van het gasnet. Wat verwachten zij voor 2017?
2017: Ontlading, Ontluistering & Opschudding
Sinds 2008 hebben we acht crisisjaren achter de rug waarbij men noodgedwongen rustig aan moest doen. In reactie hierop wordt 2017 voor veel mensen het jaar van ‘Ontlading’. Ontlading in positieve zin omdat de economie is ‘uitgedald’ en licht zal groeien. Men wil graag iets meer uitgeven en het leven vieren.
Die binnenlandse uitgaven stimuleren weer de economie. We willen graag adem halen en vooruit kijken ook al staat de portemonnee dat nog niet in alle gevallen toe. Echte economisch groei voor Nederland zal overigens vooral van de export moeten komen en dat zal nog wat tegenvallen in 2017.
Herstel van de welvaart
Ontluistering in de samenleving komt voort uit frustratie dat ons welvaartsniveau door lage groeicijfers niet snel meer wordt zoals in de verzorgingsstaat van voor de financiële crisis in 2008. We gaan in de huidige ‘Transitie-economie’ (2008..2020+) van een Groei-economie naar een ‘Balans-economie’. Dat vraagt een nieuwe mindset.
'Wij berekenden eerder al dat we begin 2017 pas op zo’n 45% herstel van onze het welvaart zijn ten opzichte van het begin van de financiële crisis in 2008. Het gaat in 2017 in Nederland dus niet economisch ‘goed’ met de Nederlanders maar iets minder slecht. Dat is heel iets anders. De nieuwe ‘Brede Welvaarts Indicator’ (BWI) van de Universiteit van Utrecht en Rabobank bevestigt het beeld dat het individuele welvaartsniveau en het Bruto Binnenlands Product (BBP), waar de politiek mee rekent, sterk uiteen lopen. Het kan dus kloppen dat wij de economische groei in 2017 nog niet in onze portemonnee terug zien', aldus de trendwatchers.
Trends in duurzame economie
Verder zal in 2017 opschudding ontstaan rond het besef dat de overgang naar een duurzame economie voor burgers; bedrijven en de overheid initieel een forse investering zal vragen. Denk aan de uitfasering van het gasnet (met ook het vervangen van CV-installaties; gasfornuizen en kachels); wetgeving voor duurzame gebouwen en mobiliteit; de overstap naar meer wind- en zonne-energie etc. etc. Op den duur pakt dit alles voordelig uit maar op korte termijn is het een flinke kostenpost die overigens ook gezien kan worden als een kunstmatige en tijdelijke aanjager voor de economie.