Onderzoek: Bijna één op drie huishoudens voorziet direct financiële problemen bij onverwachte kosten
31 procent van de Nederlandse huishoudens heeft direct financiële problemen als de kosten van levensonderhoud of vaste lasten onverwacht stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van ABN AMRO Helpt, de afdeling van de bank die mensen kosteloos ondersteunt bij hun geld- en bankzaken. Deze resultaten bevestigen een schrijnende realiteit: meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens is financieel niet gezond en heeft onvoldoende buffers. ABN AMRO moedigt mensen aan om bij geldzorgen in actie te komen en niet te schromen om hulp te vragen.
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat om hulp vragen echter niet vanzelfsprekend is: Hoewel 77 procent aangeeft wel eens hulp te kunnen gebruiken bij bank- en geldzaken, vraagt een overweldigende meerderheid hiervan (91 procent) dit niet. Nederlanders vinden het nog vaak lastig om hulp te vragen, en zoeken dit in de meeste gevallen hoofdzakelijk bij hun partner of familie. Een kwart wacht hier bovendien zo lang mogelijk mee en geeft aan pas hulp te zoeken als het eigenlijk te laat is. Dat terwijl volgens de bank vroegtijdige ondersteuning juist preventief werkt en de financiële gezondheid kan bevorderen. "Aarzel niet om hulp te vragen; vaak is ondersteuning dichterbij dan je denkt," vertelt Laura Wetser, directeur Financiële Gezondheid bij ABN AMRO.
Hulp vragen zorgt voor vooruitgang
Of het nu gaat om grip krijgen op je financiën, of als je vragen hebt over betalen via de app: Wetser adviseert om proactief ondersteuning te zoeken als je ergens over twijfelt - bij de bank of in je omgeving. “Het is heel normaal om soms onzeker te zijn over je geldzaken, bijvoorbeeld omdat je aan een nieuwe levensfase begint waardoor je behoeften ook veranderen.” Daarom probeert de bank ook te anticiperen op hulp, door zelf contact te zoeken met mensen die om welke reden dan ook vastlopen. “En we zien nu al de resultaten van die aanpak: In mei klopten bijna vijf keer zoveel klanten aan met vragen over hun financiën”, aldus Wetser.
De bank is positief over de recente toename van mensen die open staan voor professionele ondersteuning. De adviseurs van ABN AMRO Helpt zien tegenwoordig mensen van alle leeftijden die behoefte hebben aan ondersteuning bij hun bank- of geldzaken. Wetser verduidelijkt: “Omdat we weten dat de meeste mensen het liefst zelf online hun bankzaken regelen, helpen we hen als ze er zelf even niet uitkomen met bijvoorbeeld een persoonlijk gesprek of met behulp van online tips en tools weer vooruit." Om de toename in hulpvragen op te vangen, verdubbelt de bank het aantal adviseurs in de regio om nog meer mensen te kunnen helpen op de manier die het beste bij hen past. “Ter vergelijking: vorig jaar hielpen de collega’s van ABN AMRO Helpt al 100 duizend mensen. Onze verwachting is dat we dit jaar nog meer mensen kunnen ondersteunen”, aldus Wetser.
Waarom vragen we niet altijd om hulp?
Gedragspsycholoog Sandra van Scheijndel biedt inzicht in de psychologische drempels rondom het vragen van financiële hulp: "Bankzaken zijn heel persoonlijk. Hoeveel geld je precies hebt en waar je het aan uitgeeft, daar kunnen anderen veel oordelen over hebben. En zeker, in tijden van financiële zorgen of stress, vinden mensen het moeilijk om hulp te vragen. Stress kan leiden tot reacties die op de korte termijn zijn gericht en rationeel denken over de lange termijn hinderen.” Dit onderstreept het belang van bewustwording en het doorbreken van stigma's rond financiële hulpverlening, om zo een opener dialoog en vroegtijdige ondersteuning te bevorderen.
Opvallende resultaten uit het onderzoek:
- 1 op de 4 Nederlanders vraagt pas om hulp als het eigenlijk te laat is;
- Een kwart voelt schaamte om hulp te vragen;
- Een derde wil niet laten merken dat ze iets niet begrijpen of kunnen;
- Nederlanders van 18-34 jaar geven relatief vaak aan pas om hulp te vragen als het eigenlijk te laat is en willen niet laten merken dat ze iets niet begrijpen;
- in meer dan de helft (55 procent) van de gevallen weten de adviseurs van ABN AMRO d.m.v. een financiële gezondheidscheck direct een positieve impact te maken op de financiën van een klant.