Onderzoek tado°: binnentemperatuur in huizen in Spanje en Italië hoger dan 30°C in juli, warmste maand ooit gemeten
De Indoor Heat Map van tado° laat de effecten van de warmste maand in de geschiedenis op huizen in heel Europa zien. In juli steeg de binnentemperatuur in huizen in Spanje en Italië tot zinderende hoogten. De gemiddelde buitentemperatuur kwam boven de 45°C uit, waardoor de gemiddelde binnentemperatuur in Italië 30,7°C was en in Spanje 30,3°C. De Indoor Heat Map van tado° laat ook zien dat de gemiddelde binnentemperatuur in geen enkel Europees land onder de 25°C daalde – ondanks de koelere temperaturen in andere delen van Europa. Dit heeft een grote invloed op het welzijn en de productiviteit tijdens thuiswerken en verklaart de groeiende vraag naar airconditioning in heel Europa. tado° creëerde deze Heat Map door de binnentemperaturen van meer dan 590.000 huizen in Europa te analyseren.
Cijfers voor 8 juli, de warmste zomerdag in Nederland
Binnen dit onderzoek heeft tado° ook gekeken naar de warmste dag deze zomer, in Nederland was dit 8 juli. Enkele opvallende resultaten voor deze dag zijn:
- Kijkend naar heel Europa was de warmste maximale binnentemperatuur op 8 juli 39,8°C. In Flevoland was dit maar liefst 42,6°C.
- De gemiddelde binnentemperatuur op 8 juli was in de provincie Zuid-Holland het hoogst met 27,6°C. In Overijssel en Drenthe was deze het laagst, namelijk 26,3°C.
- De maximale buitentemperatuur op 8 juli in Nederland was 34,3°C. De hoogste maximale temperatuur werd gemeten in Limburg (34,4°C) en de laagste in Friesland (32,8°C).
- Hitte heeft invloed op iedereen omdat het het vermogen van het lichaam om temperaturen te reguleren kan aantasten, vooral in combinatie met een hoge relatieve luchtvochtigheid van meer dan 60%. De maximale luchtvochtigheid was op 8 juli in alle Nederlandse provincies boven de 60%.
Huizen in Scandinavië blijven warm
In de zomermaanden komen de buitentemperaturen regelmatig boven de 40°C uit, vooral in landen rondom de Middellandse Zee. Alle Europeanen worstelen steeds vaker met deze hoge temperaturen. Onderzoek toont aan dat de blootstelling aan hittegolven in 2010-19 gemiddeld met 57% is toegenomen ten opzichte van 2000-09 [3]. Zelfs koelere regio's worden hierdoor getroffen. Huizen in Zweden – eigenlijk alle huizen in Scandinavië – zijn gebouwd om hun bewoners warm te houden. Hoewel dit essentieel is in de winter, laat de Indoor Heat Map zien dat dit een negatief effect heeft in de zomer. Ondanks relatief gematigde buitentemperaturen rond de 30°C is de gemiddelde binnentemperatuur 26,8°C in Zweden, 27,5°C in Denemarken en 27,2°C in Noorwegen. Ter vergelijking: de gemiddelde binnentemperatuur in huizen in Duitsland was slechts iets hoger (28°C) bij een maximale buitentemperatuur van 37,4°C.
Binnentemperaturen van meer dan 22°C slecht voor gezondheid en welzijn
Als de binnentemperatuur bijvoorbeeld hoger is dan 22°C, dan nemen uitputting en slaperigheid toe en zijn mensen veel minder bereid om zich in te spannen [4]. Vanaf 25 graden is het nauwelijks meer mogelijk om rustig te slapen. Naast concentratie, productiviteit en slaap hebben hoge temperaturen invloed op gezondheid in het algemeen. Vooral mensen ouder dan 65 jaar hebben last van hoge temperaturen vanwege het opspelen van chronische medische aandoeningen, met een verhoogd gezondheidsrisico tot gevolg [5]. Met een vergrijzende bevolking werd in 2022 een recordaantal van 94,2 miljoen Europeanen boven de 65 jaar blootgesteld aan hittegolven [6].
Hittegolf hotspot Europa
Als onderdeel van hun actieplannen voor hittegolven raden overheden en gezondheidsorganisaties aan om op het heetst van de dag binnen te blijven. Volgens de Indoor Heat Map van tado° zijn de meeste Europese huizen echter niet koel genoeg om gezond en productief te zijn. Maar de vraag naar airco's neemt toe. Het aantal ‘geïnstalleerde’ airco’s is de afgelopen jaren ook in Nederland snel toegenomen. In 2016 kochten 75.000 huishoudens een airco, in 2018 waren dat er 98.000 en tijdens het eerste jaar van corona, 2020, lieten 200.000 huishoudens een airco installeren. In 2021 nam dat aantal nog eens met 30 procent toe tot 260.000 [7]. Volgens schattingen van het IEA zal het aantal airco’s in de EU tegen 2050 verdubbeld zijn tot 275 miljoen, en daarmee ook het energieverbruik [8].
Energie-efficiëntie is essentieel
Europa heeft nu al moeite met de energievraag in de winter. Nu het gebruik van airco’s toeneemt, krijgt het continent ook te maken met energieschaarste in de zomermaanden. Naast energie-efficiëntere airco-technologie, kan slimme aircobediening eigenaars helpen om airco’s efficiënter te gebruiken om zowel het energieverbruik als de kosten te verlagen. Slimme aircobediening maakt gebruik van intelligente algoritmes en slimme functies zoals Geofencing en Open Raam Detectie om alleen te koelen wanneer dat nodig is. Christian Deilmann, CPO en medeoprichter van tado°, zegt: “In periodes van extreme hitte is een koel huis een basisbehoefte. Nu we elke zomer recordtemperaturen bereiken, is het gebruik van een airco vaak de enige manier om koel, gezond en productief te blijven. Maar het verhoogt ook de uitgaven aan energie. Een manier om het energieverbruik onder controle te houden is door het intelligent te beheren met oplossingen zoals de tado° Smart AC control.”
Lees ook:
https://www.baaz.nl/mag-je-met-je-zakelijke-auto-op-vakantie-naar-het-buitenland