Ongeveer een derde van festivalbezoekers denkt dat ze geen gehoorschade oplopen zonder gehoorbescherming

Ongeveer een derde van festivalbezoekers denkt dat ze geen gehoorschade oplopen zonder gehoorbescherming

Redactie Baaz

Pinkpop staat a.s. weekend voor de deur. Is de Nederlandse festivalbezoeker voldoende voorbereid tegen gehoorschade? Onderzoek toont aan dat 43% van de Nederlandse concert- en festivalbezoekers gebruik maken van gehoorbescherming. Nederland loopt hiermee ver voor op landen als Engeland (22%), Amerika (32%) en Duitsland (34%). Toch is ook nog zeker 32% van de Nederlandse muziekliefhebbers van mening dat je geen schade oploopt als je maar kort bij een festival of  concert aanwezig bent. Maar liefst 27% van de Nederlanders geeft aan wel degelijk last aan het gehoor te hebben. Dit blijkt uit een onderzoek van Blauw Research onder meer dan 5.000 consumenten in opdracht van Alpine, specialist in gehoorbescherming.

Arthur van Keeken, CEO van Alpine: “Ik zou de Nederlandse festival- en concertbezoeker een compliment willen geven. Het gaat langzaam de goed kant op. We nemen vaker oordoppen mee naar festivals en we zien ook op de omzetten tijdens concerten festival stijgen. In de afgelopen jaren is die meer dan verdubbelt. Maar aan de andere kant moet ik ook bekennen dat er een hoop struisvogels zijn die de kop in het zand steken. Maar liefst 22% van de consumenten denkt dat gehoorschade herstelt kan worden. Nederland scoort hier met overigens 11% aanzienlijk beter dan de Fransen die met 32% een stuk naïever zijn. Feit is gewoon dat het verstandig is om je oren te beschermen om zo optimaal veilig en verstandig te kunnen genieten van de muziek. Op muziekevenement waar het geluid 101 dB haalt loop je na ongeveer vijf  minuten al enige vorm van gehoorschade op.”

Van Keeken: “Wat mij altijd verrast is dat ons gedrag zo bepalend is. Gaat iemand naar een festival dan worden er voorbereidingen getroffen. Je gaat immers vaak een hele dag en dus staan zonnebrand, water en vaak ook oordopjes op het paklijstje. Maar ga je naar een concert of club dan vergeet je meteen het belangrijkste mee te nemen en dat is –in mijn ogen- bescherming voor je oren.”

Verschillen per land

In verschillende Europese landen zijn er verschillende regels. België loopt voor in het verplicht stellen van oordoppen en het gratis beschikbaar stellen. Echter, de gratis beschikbare oordoppen zijn vaak van mindere kwaliteit (foam), wat de acceptatie ervan belemmert vanwege hun gebrek aan duurzaamheid en comfort, en het volledig dempen van geluid waardoor muziek minder goed hoorbaar is. Met het gevolg dat veel Belgen geen oordoppen willen dragen.
In Nederland hebben verschillende partijen hebben een preventieconvenant voor gehoorschade ondertekend. Het accent ligt op het verlagen van geluidsniveaus met behoud van een goede luisterervaring. Gehoorbescherming is laagdrempelig verkrijgbaar, waarbij de nadruk ligt op filteroordoppen vanwege hun betere kwaliteit en comfort, waardoor de acceptatie en het gebruik ervan bevorderd worden.
In Duitsland zijn geen specifieke regels met betrekking tot geluidsniveaus, wat impliceert dat er geen verplichtingen zijn voor het gebruik van gehoorbescherming of het beperken van geluidsniveaus.

Herrie geeft stress

Uit het onderzoek blijkt dat consumenten zich ervan bewust zijn dat het geluidsniveau toeneemt (73%). Om dit te ontlopen proberen we ook steeds vaker de drukte te ontlopen om gehoorschade te voorkomen (66%). Bovendien wordt 61% van de consumenten gestrest van te veel herrie en maken we in het geval van kinderen ons daar ook zorgen om (53%).

Van Keeken ziet nog steeds ruimte voor groei en extra afzet. “Waar we in 2018 nog maar op 26 festivals gehoorbescherming aanboden is dat in 2024 op meer dan 100 in landen als Nederland, UK, Hongarije, Zweden, Duitsland, Frankrijk en België. Deze toename is ook echt dankzij festivalorganisaties die zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid. Uiteindelijk moet gehoorbescherming net zo normaal worden als een helm opzetten als je gaat skiën.”, aldus van Keeken.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie