Online boekhouden wordt kinderspel met Visma

Online boekhouden wordt kinderspel met Visma

Redactie Baaz

Visma eAccounting gaat verder dan registratie. Via online boekhoudsoftware Visma eAccounting wordt het mogelijk om financiën zowel te noteren en verwerken als presenteren en verzenden; dat alles in een lichtgewicht softwareprogramma, met uitgebreide, aanvullende – én optionele - boekhoudfunctionaliteit. Klinkt goed. Om te achterhalen of Visma eAccounting in de praktijk even goed werkt als op papier, testen we de (web)software hoogstpersoonlijk uit.

Weergave Visma eAccounting

Bij online boekhouding is weergave key. Functies betekenen niets, wanneer deze niet gebruiksvriendelijk gepresenteerd worden. Visma eAccounting scoort op dat vlak directe punten. Geen vijf minuten na het openen van de lichtgewichte browserversie, wordt direct duidelijk wát het programma biedt. ‘We letten ontzettend goed op het design. Onze ontwerpers kijken tijdens werkzaamheden over de schouders mee om te zorgen dat ook voor de gebruikers alles logisch blijft’, vertelt productmanager Bob Huisman.

Zowel de rubrieken voor offertes en verkoopfacturen als debiteuren en artikelen vind je netjes opgesomd onder categorie ‘verkoop’. Offertes, orders, verkoop- en inkoopfacturen zijn vanaf rubrieken) in een muisklik toe te voegen. Vervolgens verschijnen diezelfde openstaande verkoop- en inkoopfacturen op het dashboard’s balansgrafiek. Zo vertolkt het programma direct numeriek naar grafiek. Bob vervolgt: ‘Het idee is om via Visma eAccounting, zonder enige kennis of vooropleiding, van alle kostenbesparende boekhoudvoordelen te kunnen genieten. Ook – en vooral voor ondernemers zonder achtergrond in boekhouding of accountancy, moet daarvoor iedere functie en weergave begrijpelijk zijn.’

Functionaliteit Visma eAccounting

Wenselijke presentatie? Check. Het achterliggende, alhoewel niet ons eerste punt, is tevens noodzakelijk. Hoe verwerkt Visma eAccounting jouw gegevens? Bij aanvang van gebruik dien je je bedrijfsgegevens in te voeren. Vervolgens vul je jouw bedrijfsgegevens aan: in dit geval geen BTW, KvK- of rekeningnummer, maar boekhoud-, facturering- en overige geschiedenisgegevens.

De koppeling met de Belastingdienst is vervolgens optioneel, maar naar ons idee één van Visma’s speerpunten. Kies je voor deze functie, dan wordt het mogelijk om uitsluitend vanuit Visma eAccounting aangiftes te doen, middels een versimpeld interface. Zoals bij reguliere aangiftes krijg je tevens via het programma een terugkoppeling wanneer alles in goede orde ontvangen is. Daarbovenop ontvang je bij de volgende aangifte signalering van eventuele tekortkomingen of fouten van vorige periodieke aangiftes.

Automatisering

‘Zowel eigen gegevens, als die van duizenden andere Visma-gebruikers, gebruiken we om suggesties te doen bij – bijvoorbeeld – het boeken van inkoopfacturen. Terugkerende patronen, bijvoorbeeld boodschappen die altijd op dezelfde rekening worden geboekt, verwerken we tot suggesties’, vertelt Bob. Hoe werkt dat in de praktijk? ‘Bij het boeken van transacties verschijnt op het scherm een suggestie. Die suggestie kan je accepteren, voor een vlotte afronden van de boeking, of negeren. Keuzevrijheid is belangrijk: alhoewel onze suggesties vaak voordelig zijn, mag het trekken van een eigen plan nooit stroef gaan.’  

De census?

Al met al zijn we zeer tevreden. Zéker voor de zzp’er en het mkb zonder uitgebreide boekhoudervaring en –kennis biedt Visma eAccounting iedere wenselijke functie. De software is lichtgewicht, intuïtief én flexibel: zowel uitgebreide- als basiswerkzaamheden kunnen verricht worden, zonder dat in dat proces een wirwar aan onduidelijkheid ontstaat. De achterliggende automatisering en verwerking is extensief, maar blijft enkel zichtbaar voor het oplettend oog. Dat resulteert in snelheid, helderheid en gebruiksgemak. Tarieven zijn bovendien uiterst betaalbaar; deze, en alle aanvullende informatie, vind je op de website.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie