Ontdek je plekje voor zelfstandigen

Ontdek je plekje voor zelfstandigen

Redactie Baaz

Als je veel onderweg bent heb je regelmatig verloren tijd die je graag invult met werken. Maar waar? De trein is zelden een optie, want zelfs de stiltecoupé is nooit stil. Nu is er een website waar je terecht kunt om de ideale plek te vinden waar je kunt werken op locatie. Of misschien weet of heb jij de ideale werkplek? Ook dan kun je terecht om deze te delen met andere 'werknomaden'.

Via de website werkpleknomaden.nl kun je werkplekken vinden en delen met elkaar. Als je een goede plek weet kun je deze toevoegen aan de database en hier een recensie over schrijven. Enige voorwaarde is dat je je inschrijft op de site. Direct na inschrijving wordt je aangemoedigd zelf een goede werkplek toe te voegen en kun je browsen naar plekken om te werken.

Stel: je hebt een afspraak in een stad waar je nog nooit bent geweest. Voor en na de afspraak heb je wat tijd over en dan wil je graag wat kunnen werken. Dan zoek je gewoon op plaatsnaam welke plekken er in de buurt zijn van je afspraak. Verder kun je met zoekfilters schiften op zaken als faciliteiten, bereikbaarheid en soort omgeving. Zo kom je dus niet voor de verrassing te staan dat de werkplek waar je naar hebt gezocht geen wifi aanbiedt, maar je dit wel nodig hebt.

Nadat we zelf wat rondgekeken hebben op de site is het ons duidelijk dat de site echt een typisch product is van Het Nieuwe Werken. Goed om te zien dat er initiatieven ontplooid worden die je verder helpen als flexwerker (of als 'nomade' dus). Het stikt in in Nederland van de plekken die geschikt zijn om te werken maar die mogelijk niet direct voor de hand liggen. Of plekken waarvan je gewoon niet wist dat ze bestonden.

Want dat is dus het leuke van de site, en ook iets waar werkpleknomaden.nl op hamert: goede plekken worden gedeeld. Waarom die ene plek waar je zo lekker rustig kan werken voor jezelf houden? De filosofie hierachter is dat delen zich uiteindelijk beloont in meer plekken, wat weer nieuwe mensen aantrekt. Ook zij hebben waarschijnlijk wel hun favoriete spots die ze willen delen. Zo kan er uiteindelijk een grote database ontstaan van flexibele werkplekken. Plaatsen waar je heen kunt gaan wanneer je je bevindt in een stad die je niet kent en waar je behoefte hebt om te werken.

Een groot voordeel van dit systeem is het sociale aspect. Wanneer je nieuwe plek na nieuwe plek bezoekt om te werken, ontmoet je ook nieuwe mensen. Uiteraard ben je niet verplicht om een gesprek aan te gaan, maar het kán wel. Want je mag dan wellicht flexwerker zijn en daarmee zelfstandig, dat betekent niet dat je geen mensen om je heen wilt. Vandaar ook dat de het soort plekken die werkpleknomaden.nl vooral aanbiedt aangemerkt worden als co-werkplekken. Wellicht is het concept nog betrekkelijk nieuw in Nederland, maar in America is dit soort flexwerken de normaalste zaak van de wereld. Het zorgt er voor dat je als zelfstandige een scheiding houdt tussen werk en privé, zonder dat je je flexibiliteit verliest. Wanneer je naar huis gaat ben je ook echt klaar met werken. Terwijl je op je werk weer nieuwe en frisse ideeën opdoet op een plek waar veel verschillende soorten mensen met diverse achtergronden en beroepen komen werken.

Dat daar vraag naar is bewijst bijvoorbeeld HUB, een organisatie die wereldwijd cowerkplekken faciliteert. Het draait hier om de mensen, en niet 'het bedrijf', terwijl mensen toch het prettige van collegialiteit ervaren. Je deelt hier je werkplek met mensen uit verschillende disciplines, en hiermee inspireer je elkaar. Kennis die jij misschien niet hebt, heeft een ander weer wel, waardoor je je aan elkaar optrekt. Socialisering en samenwerking, dat is wat HUB drijft, en dat is ook waarom een website zoals werkpleknomaden.nl een leuk initiatief is. Want mensen zijn sociale dieren, hoe zelfstandig je ook bent.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie