Onverwachte gevolgen van ontwrichte huizenmarkt in Amsterdam

Onverwachte gevolgen van ontwrichte huizenmarkt in Amsterdam

Redactie Baaz

Als je de stemming op een verjaardagsfeest in recordtempo wilt bederven, hoef je maar één ding te doen. Begin een gesprek over de huizenmarkt, gegarandeerd dat je binnen no-time een hele ruimte vol met klagende mensen hebt. En met een reden. Wonen in bepaalde steden dreigt onbetaalbaar te worden en dat levert onverwachte risico’s op. Vooral in Amsterdam. Wat is er daar aan de hand?

Wat gebeurt er met een stad waarin de gemiddelde prijs voor een huis een half miljoen euro is? En waar je hurend voor een mini-appartement tot € 2.000,- per maand moet betalen. In Amsterdam zien ze in sneltreinvaart allerlei nieuwe en onbekende maatschappelijke fenomenen opduiken die tot een paar jaar geleden voor onmogelijk werden gehouden.

Toerisme

In tegenstelling tot de rest van Nederland is Amsterdam wereldwijd een enorme trekpleister geworden voor toeristen. Ieder jaar komen er miljoenen mensen naar de hoofdstad om te genieten van de vele culturele hoogtepunten, of door een bezoek te brengen aan het Red Light District en één van de vele coffeeshops. Al die mensen moeten ook ergens overnachten. Met de opkomst van Airbnb kunnen huiseigenaren direct mee profiteren van de aantrekkende toeristensector.

Verstoring van de huizenmarkt

Dit zorgde er echter voor dat er in rap tempo een groot aantal huizen werd onttrokken aan de woningmarkt. Zeker voor investeerders is het veel voordeliger om huizen online te verhuren aan vakantiegangers, dan om ze traditioneel te verhuren. Behalve voor een verstoring van de huizenmarkt, zorgt het Airbnb-fenomeen ook voor een sociale verschraling van de stad. Met een blijvende ‘buur’ ga je nou eenmaal heel anders om dan met een groep lallende Britten op kroegentocht.

Populair

Tegelijkertijd is en blijft de hoofdstad erg populair om in te wonen. Zeker onder jongeren, in de fase voordat ze kinderen krijgen. Bovendien biedt de stad veel werkgelegenheid in het hogere marktsegment. Mensen in Amsterdam verdienen gemiddeld ook meer dan in de rest van Nederland.

Huizenmarkt leidt tot tekort aan personeel

Dat gemiddelde zorgt echter nu wel voor een probleem. Een stad kan nou eenmaal niet alleen bestaan uit goedbetaalde marketeers en ICT’ers. Je hebt bijvoorbeeld ook onderwijzers nodig. Die mijden Amsterdam inmiddels volop vanwege de ontspoorde huizenmarkt. Van het beperkte docentensalaris kun je geen fatsoenlijk appartement meer huren. Terwijl er ook in de rest van het land genoeg vraag is naar leraren, waar je wel fatsoenlijk kunt wonen. Overigens staan de onderwijzers hierin niet alleen. Hetzelfde geldt voor kinderdagverblijven (wachtlijst twee jaar), lager geschoolde techneuten en andere minder betaalde beroepen waar volop werk in is. Amsterdam dreigt deels leeg te lopen en daardoor ontwricht te raken.

Hoog risico op bubbel

‘Gelukkig’ is het de vraag hoe lang de hausse op de Amsterdamse huizenmarkt nog gaat duren. De afgelopen vijf jaar stegen de prijzen er gemiddeld met zestig procent. Een overweldigend percentage. Mede hierdoor plaatste de Zwiterse bank UBS Amsterdam inmiddels op plaats vijf van steden wereldwijd met het grootste risico op een vastgoedbubbel. Op het moment dat het woningaanbod te beperkt wordt én de hypotheekregels worden aangescherpt, kan dit leiden tot een instorting van de huizenmarkt. Tot die tijd blijft het voor ouders zoeken naar een passend kinderdagverblijf en zullen omwonenden het voorlopig moeten doen met Britse zangkoren in de nacht.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie