Ook Rotterdamse interesse voor deelsysteem elektrisch klusvervoer
In navolging van Amsterdam heeft ook Rotterdam interesse in de ‘klushubs’ van Mobility Lab deelnemer Mego Mobility. Logistiek bedrijf HUB010 draait sinds deze week een pilot met dit nieuwe EV-deelsysteem voor vakmensen in de bouw-, onderhouds- en installatiesector. Ook de Rotterdamse glas- en gevelreiniger ACW B.V. maakt gebruik van de deelservice. Inmiddels hebben ook andere bedrijven en gemeentes, waaronder Technische Unie en de gemeente Den Bosch interesse getoond in de diensten van Mego Mobility.
Mego Mobility, dit jaar deelnemer aan het startup-programma Mobility Lab, exploiteert een deelsysteem bestaande uit overstaplocaties rondom steden. Op deze zogenaamde ‘klushubs’ worden licht elektrische klusvoertuigen aangeboden die per dagdeel gehuurd kunnen worden door vakmensen. Met de klushub en de voertuigen biedt Mego een alternatief voor de klusbus om compact en duurzaam de stad in te rijden. Een mobiele app stelt de gebruiker in staat om tot 30 minuten voor gebruik een voertuig te reserveren. Marvin Liot Backer van Mego Mobility: “Op de klushub wordt het voertuig met dezelfde app geopend, waarna de vakmensen het voertuig de gehele dag tot hun beschikking hebben.”
De vervoersmiddelen van Mego zijn bestemd voor vakmensen actief in de bouw-, onderhouds- en installatiesector. Zij verliezen namelijk veel tijd en omzet door de logistieke uitdagingen die worden veroorzaakt door de drukte en het autoluw worden van de stad.
De gemeente Rotterdam is één van de gemeenten die al actief naar een schonere, emissievrije binnenstad toewerkt. De stadslogistiek zal hiermee de komende jaren drastisch veranderen. Onder andere door de inzet van zero-emissie zones, lichte elektrische voertuigen en stadshubs. Vlot Logistics speelt hierop in met het initiatief HUB010 met als doel om oplossingen aan te dragen voor het verminderen van stedelijke transportbewegingen, reductie van uitstoot en een schone leefomgeving. Bij HUB010 aan de stadsrand van Rotterdam is het mogelijk om het last-mile traject met emissievrije voertuigen uit te voeren. Het bedrijf is daarom blij met de komst van Mego Mobility. Joost de Maat van HUB010: “Op onze locatie hebben we de mogelijkheid ladingen te consolideren, tijdelijk in opslag te nemen of over te laden naar één van onze emissievrije voertuigen.” HUB010 draagt hiermee bij aan het behalen van een efficiënte en duurzame afwikkeling van het logistieke proces. De diensten van Mego Mobility passen hier perfect bij.
Momenteel realiseert Mego Mobility de eerste klushubs in Amsterdam in samenwerking met professionele groothandels. Deze samenwerking heeft als voordeel voor de groothandel dat gebruikers de overstap op voertuigen en de aanschaf van materialen kan combineren. Aanvullend levert het gebruik een tijdswinst op voor gebruikers, wat resulteert in meer klussen per dag met als gevolg een hoger materiaalverbruik.
Twee ambities spelen een centrale rol in de verduurzaming van gemeenten, namelijk: emissievrij en autoluw. Binnenstedelijk vervoer moet dus niet enkel elektrificeren, maar ook compacter worden. Om het autogebruik onaantrekkelijk te maken vindt er een ontmoedigingsbeleid plaats. Zo worden straten afgesloten, parkeerplekken opgeheven, milieuzones ingevoerd en stijgen de parkeertarieven. Tegelijkertijd trekken steden meer inwoners aan en dient er te worden bijgebouwd om deze personen te huisvesten. Daarnaast is er meer onderhoud en installatiewerk nodig vanwege een intensivering in het gebruik van de huidige infrastructuur. Terence Carter van Mego Mobility: “De logistieke veranderingen in de binnenstad vormen een enorme uitdaging voor vakmensen; deze verliezen namelijk veel tijd door het vast staan in het verkeer, het moeten zoeken naar een parkeerplek en de hoge parkeerkosten. Met Mego willen wij de duurzame ambities van gemeenten ondersteunen en ervoor zorgen dat de vakman elektrisch en compact bij zijn bestemming kan aankomen.”
Meer informatie is te vinden op www.mego-mobility.com.