Op een rij: de gevolgen van het bezuinigingspakket voor ondernemers

Redactie Baaz
Na maandenlang gesteggel over hoe er nu precies bezuinigd moet worden, ligt er dan toch een plan op tafel. De grote vraag: wat zijn de gevolgen voor ondernemers? Een beknopt overzicht van wat je kunt verwachten.

Iedereen zal het voelen in zijn of haar portemonnee, dat is de insteek van het bezuinigsplan dat werd ontworpen door VVD, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en D66. Maar wat voel jij er als ondernemer van? Hoewel sommige maatregelen nog nader moeten worden ingevuld, kun je in elk geval op de volgende veranderingen rekenen:

Verhoging van de btw

Het btw-tarief stijgt van negentien naar 21 procent. Een stijging van twee procent dus. Deze stijging geldt voor het algemene btw-tarief van negentien procent en dus voor dienstverlening en duurzame producten. Het lage tarief van zes procent blijft ongewijzigd.

Winstbox voor ondernemerschap

Val je als ondernemer onder inkomstenbelasting, dan krijg je te maken met een winstbox. Omdat een dergelijke box nogal wat teweegbrengt binnen de huidige Wet Inkomstenbelasting, wordt de precieze invulling nog onderzocht. De bedoeling is dat de winstbox winstgevend ondernemerschap bevordert.

Verdubbeling bankenbelasting

De bankenbelasting klimt omhoog van 300 naar 600 miljoen euro. Daar heb jij als ondernemer indirect last van omdat de banken met minder geld zullen komen te zitten. Het gevolg kan zijn dat het voor ondernemers lastiger is om een lening los te krijgen.

Reiskostenvergoeding niet langer onbelast

Een tegenvaller voor je werknemers is dat ze niet langer hun reiskosten kunnen aftrekken van de belasting. Het gevolg is dat je personeel bij jou kan gaan aankloppen voor een hogere bruto reiskostenvergoeding.

Onbelaste kilometers met leaseauto’s verdwijnen

De vijfhonderd kilometer die jij voorheen jaarlijks onbelast privé mocht rijden, zijn verleden tijd. Vanaf nu betaal je ook daar belasting over.

WW-uitkering doorbetalen

Werkgevers moeten vanaf 2014 de eerste zes maanden van de WW-uitkering van de werknemers betalen. Totdat de wijzigingen ingaan, wordt de WW-premie tijdelijk verhoogd.

Ontslagvergoeding

Gelukkig is er ook goed nieuws voor ondernemers, vooral voor degene met personeel. De ontslagvergoedingen worden namelijk  beperkt. Wat er overblijft van de ontslagvergoeding zal worden gebruikt voor (om)scholing en van werk-naar-werk trajecten.

Ontslagrecht

Een ander pluspunt van het pakket dat op tafel ligt is de aangekondigde versoepeling van het ontslagrecht.

En verder

Behalve de maatregelen waar ondernemers tamelijk direct mee te maken krijgen, zijn er ook nog wat veranderingen te noemen waar je indirect last of voordeel van kunt hebben, zoals:

  • De werkgeversheffing op excessieve vertrekbonussen gaat omhoog van dertig naar 75%.
  • De AOW-leeftijd gaat in 2013 omhoog met één maand. De jaren daarna gaat de verhoging in een hoger tempo door totdat in 2019 de AOW-leeftijd 66 jaar is en in 2024 67 jaar
  • De belasting van energieproducten, zoals aardgas en leidingwater, gaat omhoog.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie