Overwerk kost je meer dan je lief is

Overwerk kost je meer dan je lief is

Redactie Baaz
Druk. We zijn het allemaal tegenwoordig. Op hoeveel goede voornemens-lijstjes prijkt bovenaan niet ‘meer balans tussen werk en privé’? Dat is niet gek, want in Nederland is het aandeel mensen dat overwerkt relatief hoog. Toch wordt het steeds duidelijker dat een overwerkcultuur bedrijfssucces in de weg kan komen te staan.

Onderzoek van Stanford University wijst uit dat een werkweek van 70 uur eenzelfde productie oplevert als een werkweek van 50 uur. Met het verschil van 20 uur wordt dus niets gewonnen. Gelijktijdig levert een werkweek van 50 uur volatiele risico’s als depressie op. Je hoeft geen wiskundige te zijn om te begrijpen waarom steeds meer succesvolle bedrijven zo laag als 32 uur schieten. Vermindering is een prestatie op zichzelf, want het veranderen van een bedrijfscultuur is gigantisch uitdagend. Omdat de te behalen winst eveneens gigantisch is, nodigden we gastexpert Linda Aiello uit voor haar verhaal. Daarmee doe jij praktische inzichten op voor het doorbreken van een overwerkcultuur. 

Je bent Elon Musk niet!

Uiteraard kent iedereen in zijn loopbaan piekmomenten waarin hij of zij moet overwerken. In een MKBomgeving evolueert dit op de lange termijn echter vaak naar een structurele overbelasting. Uit Salesforceonderzoek onder Nederlandse MKBeigenaren blijkt dat 77 procent van de zelfstandigen op officiële feestdagen werkt. Ook religieuze feestdagen en eigen vakanties zijn niet heilig: daar wordt gewoon doorgewerkt, door respectievelijk 76 procent en 74 procent.

Dat we regelmatig in de media lezen over succesvolle ondernemers zoals Elon Musk - die tot 100 uur per week werkt - is natuurlijk ook niet goed voor het eigen moreel. Weinig tijd en veel werk is nooit goed voor je stressniveau. Onderzoekstijdschrift The Lancet publiceerde in 2015 een studie waarin het verband tussen extreem veel overwerken en de kans op een beroerte wordt bevestigd. 

Always on 

Deze ‘Always On’-cultuur is helaas goed ingeburgerd bij zelfstandigen. Voor sommigen zijn lange dagen zelfs een statussymbool. Maar dat alles eist zijn tol op zowel de fysieke als de mentale gezondheid van de ondernemer. En de gezondheid van ieder individu in de omgeving van deze ondernemer, waaronder medewerkers. 

In ons eigen, wereldwijde onderzoek, geeft 70 procent van de Nederlandse ondernemers toe dat de typische MKB-cultuur van overwerken ongezond is. Maar als je een taak moet afkrijgen, is overwerk voor een MKB’er vaak de enige optie. Delegeren of uitbesteden is niet altijd mogelijk voor een kleine organisatie. Daarom zien velen die ‘Always On’-mentaliteit - en dus het opofferen van hun vrije tijd - als vast onderdeel van het runnen van een bedrijf.

Digitaliseren  

De oprichting van Salesforce is op zekere hoogte te danken aan het overwerk dat founder Marc Benioff op jonge leeftijd meekreeg. Hij verbaasde zich over hoeveel petten zijn vader moest opzetten om een klein bedrijf runnen; hoeveel ontelbare uren hij in het draaiende houden van basiszaken stak. Zonder die ervaring had Benioff nooit gezocht naar oplossingen die vaste businesstaken kunnen verlichten. Oplossingen als digitalisatie. En alhoewel software een centrale rol kan spelen in efficiëntie, dragen verandering in persoonlijk en collectief management evengoed bij. 

Maak een takenlijst… 

Ik raad aan een week lang een overzicht te maken van je taken. Schrijf alles op. Een gemiddelde zelfstandige in Nederland besteedt vandaag de dag 23 procent van zijn tijd aan klantenservicetaken; 15,5 procent aan administratie, en 21 procent aan boekhouding. Samen is dit 59,5 procent van de werkweek. Ga eens na hoeveel dat voor jou is. 

 ...en laat de techniek het overnemen. 

Door technologie op de juiste manier in te zetten, kan veel van de tijd die deze taken vragen effectief worden teruggewonnen. Via het weekoverzicht peil je welke technologie jouw verdieping waard is. Vrijwel elke ondernemerstaak kan immers baten bij een digitale oplossing.

Plan ontspanningsmomenten op kantoor in. 

Iets anders wat kan helpen, en vaak ook nog goed is voor het moraal binnen je bedrijf, is het inplannen van een aantal specifieke ‘ontspanningsmomenten’. Die hoeven niet complex of duur te zijn. Denk aan een uur eerder sluiten op vrijdag of een teamlunch op woensdag.

Moedig tijd vrijmaken aan. 

Laat daarnaast aan je werknemers weten dat ‘tijd vrijmaken’ wordt aangemoedigd. In plaats van een eenmalige teambuilding, plannen sommige bedrijven tijd voor well-being in. Ik zie dat medewerkers bijvoorbeeld een wellness-vergoeding krijgen en ze aangemoedigd worden om op regelmatige basis een activiteit te kiezen die bijdraagt aan welzijn. Dat kan van alles zijn: sport, een wellness massage, vrijwilligerswerk, meditatie of yoga. Ook op ons kantoor in Amsterdam vind je een mindfulness-ruimte. Perfect voor iedereen die behoefte heeft aan rust. Gebruik van die ruimte wordt gestimuleerd.  

In een notendop 

Door je eigen balans op orde te krijgen en hetzelfde bij medewerkers te stimuleren, vergroot de kans op werkgeluk gigantisch. Door altijd maar door te ploegen en geen contact te houden met jezelf, ben je een stoorzender voor je omgeving. Werkgeluk leidt tot productiviteit. Overwerk niet. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie