'Pensioenopbouw bij de meesten ondermaats'

Redactie Baaz
De meeste mensen weten niet wat hun pensioenopbouw is of schatten het pensioenbedrag te laag in. Weinig bouwen aanvullend te weinig op. Dat blijkt uit onderzoek.

Bureau Panelwizard ondervroeg werkende Nederlander in de leeftijd van 30 tot 55 jaar. Tweederde van de respondenten heeft geen idee wat momenteel de hoogte is van de AOW-uitkering. Wie het wel denkt te weten zit er gemiddeld nog flink naast. 

Het huidige AOW-bedrag is 1.052 euro bruto voor alleenstaanden en 732 euro (per persoon) bruto voor gehuwde. De schattingen variëren van 500 tot 2100 euro.

Pensioengat

Uit het onderzoek blijkt dat 40 procent van de ondervraagden denkt een pensioengat te hebben, 40 procent denkt van niet en 20 procent heeft geen idee. Een kwart van de mensen bouwt geen aanvullend pensioen op.

Werkende Nederlanders hebben gemiddeld 268.000 euro nodig om op de gewenste leeftijd met pensioen te kunnen gaan, met het inkomen dat ze nodig denken te hebben. Voor de meeste mensen geldt dat zij ongeveer 70 procent van hun laatstverdiende loon moeten ontvangen om rond te kunnen komen tijdens hun pensioen. Iedereen ontvangt vanaf zijn 65e een AOW-uitkering, meestal aangevuld met het pensioen dat via werkgevers of als ondernemers zelf is opgebouwd.

Wanneer het totale pensioenbedrag minder dan 70 procent van het laatstverdiende loon is, kan een pensioengat ontstaan. Dan is het noodzakelijk om maatregelen te treffen voor een aanvullend pensioen, om financiële verrassingen te voorkomen. Dat geldt ook wanneer iemand eerder dan op 65-jarige leeftijd wil stoppen met werken, of bijvoorbeeld vanaf zijn 63e een dag minder wil gaan werken. 28,7 procent van de werkende Nederlanders uit het onderzoek denkt op zijn 67e of nog later te stoppen met werken. De ondervraagden willen gemiddeld een netto maandinkomen van 2400 euro op hun oude dag.

Bron: Panelwizard

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie