Podcastserie ‘Wij slaven van Holland’ bijna compleet

Podcastserie ‘Wij slaven van Holland’ bijna compleet

Redactie Baaz

Vanaf eind juni is de podcastserie ‘Wij slaven van Holland’ te beluisteren via diverse podcastkanalen en bij Omroep West die deze serie produceert. De in totaal vijf afleveringen zijn bijna compleet. De laatste afleveringen worden gepubliceerd op 22 juli (alf. 4) en 5 augustus (afl. 5). Uniek is dat naast veel informatie over het slavernijverleden van Zuid-Holland ook in elke aflevering hoorspelscenes zitten, gezien vanuit het jonge Afrikaanse meisje Malaika, die op het eerste slavenschip zat dat in de republiek Nederland aankwam.

Podcastserie 'Wij slaven van Holland': Onderzoek naar het slavernijverleden in Zuid-Holland

De podcastserie ‘Wij slaven van Holland’, die geproduceerd wordt door Omroep West is bijna compleet. Vanaf 23 juni lanceert de regionale omroep elke twee weken een nieuwe aflevering die via de app en website van de regionale omroep te beluisteren is, maar ook via Spotify en het podcastplatform van Apple.

Aanleiding voor de serie is dat er op zoveel plekken in onze regio onderzoek plaatsvindt naar het slavernijverleden: Den Haag heeft net onderzoek laten doen, maar ook Delft laat nagaan wat bestuurders en inwoners van de stad tijdens de periode van slavernij deden. Gouda, Leiden, het provinciebestuur van Zuid-Holland en het Koninklijk Huis: het slavernijverleden ligt op veel plaatsen in onze regio onder de loep. ‘Wij slaven van Holland’ gaat over het slavernijverleden van Zuid-Holland. Podcastmaker van Omroep West Richard Grootbod spreekt met historici en politici die de verschillende onderzoeken die lopen kritisch volgen

“Waarom hebben de broers De Houtman nog steeds een park met hun naam in Gouda en een standbeeld?” vraagt het Goudse raadslid Sandra Brouwer zich in de serie af. “Toen Frederik de Houtman gouverneur was, werd bijna de hele bevolking van de Banda eilanden uitgemoord. Maar niets in het park herinnert daaraan.”

Sporen van de slavernij zijn nog steeds in de hedendaagse samenleving te vinden. “Racisme stopte niet 150 jaar geleden. Het werkt door in het dagelijks leven, dat zien we bijvoorbeeld in de toeslagenaffaire. Het zit in het DNA van de samenleving”, zegt Peggy Wijntuin, projectleider van het slavernijmonument in Den Haag. Maar er is ook echt een groep mensen die het überhaupt niet wil horen.” Leroy Lucas, van de organisatie van Keti Koti, zegt in de podcastserie dat hij vindt dat in Nederland het slavernijverleden vaak wordt gezien als geschiedenis van lang geleden, hoewel het pas enkele generaties geleden stopte. ”De slachtoffers waren allemaal mensen. Veel bestuurders zien cijfers. Ik zie familie.”

Hoorspelscenes

Wat de podcastserie uniek maakt, is het gebruik van hoorspelscenes. In iedere aflevering van de vijfdelige-podcastserie zitten twee unieke scenes die als hoorspel zijn gemaakt. Hierdoor krijgt de luisteraar het gevoel zelf toeschouwer te zijn van het verhaal. Centraal in deze hoorspelscenes staat Malaika, een Afrikaans meisje dat met het eerste gevangenenschip met Afrikanen midden in de winter in de koude Nederlandse Republiek aankomt. Dat schip zorgde overigens meteen voor een politieke crisis op het Binnenhof, wat in aflevering 1 ook nader wordt uitgelegd.

Alle afleveringen op een rij

De serie is bijna compleet. Op 5 augustus wordt het laatste deel gepubliceerd. De onderwerpen die in alle afleveringen centraal staan zijn: 

·         Aflevering 1:  In de eerste aflevering staat de historische betrokkenheid van Hagenaars bij het slavernijverleden van de stad centraal.

·         Aflevering 2: In de tweede aflevering wordt ingezoomd op de rol van de VOC bij de slavernij. In de geschiedenisboeken wordt die vaak afgedaan met de handel in goud en specerijen. Wordt het niet eens tijd dit verhaal te herschrijven?

·         Aflevering 3:  In deze aflevering wordt duidelijk hoe kort de periode met slavernij nog maar achter ons ligt, want maker Grootbod spreekt met iemand wiens oma in die tijd leefde. Ook wordt er in Gouda een kijkje genomen bij het plantsoen dat vernoemd is naar Cornelis de Houtman en zijn broer Frederik. Wie waren dit eigenlijk? 

·         Aflevering 4: (publicatie op 22 juli): Rutte zei: “Laat het aanbieden van excuses geen punt zijn achter ons verleden, maar een komma”. Maar wat komt er na de komma? Veel gemeenten plaatsen bijvoorbeeld een monument. Wat zijn de plannen van verschillende gemeenten na die komma?

·         Aflevering 5: (publicatie 5 augustus). In deze aflevering wordt gekeken naar wat de verschillende onderzoeken nu aan het licht hebben gebracht, waarbij de stad Delft centraal staat. Die stad was belangrijk voor de VOC en sommige bestuurders lieten het niet na om ook in slaven te handelen. Ook woonden sommige tot slaaf gemaakten bij mensen in Delft thuis.   

Nadat de podcastserie compleet is, zullen alle hoorspelscenes ook achter elkaar worden gezet, waardoor er een compleet hoorspel ontstaat dat later bij de regionale Omroep West te beluisteren zal zijn.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie