Risicovolle beleggingen; van tech tot crypto's

Risicovolle beleggingen; van tech tot crypto's

Redactie Baaz

De spaarrente staat de laatste jaren op record diepten en dat brengt steeds meer consumenten in beweging. Het sparen levert vrijwel niets meer op en in sommige landen moet je er als consument zelfs voor betalen, dus zijn steeds meer mensen zich gaan verdiepen in beleggen. Echter brengt beleggen ook risico’s met zich mee en dat zal in dit artikel duidelijk worden toegelicht.

Wat is het begrip ‘risicovol’? 

Allereerst moeten we maar eens verhelderen wat het begrip ‘risicovolle beleggingen’ inhoudt. Sommige mensen denken namelijk dat iedere belegging risicovol is, maar dat is tegenwoordig een stuk minder in vergelijking met een aantal jaar geleden. Aan de hand van technische- en risicoanalyses kunnen professionele beleggers met een laag risico percentages mooie rendementen halen. Bepaalde sectoren zijn risicovol en dat heeft veelal te maken met de winstgevendheid wat bepaald wordt aan de hand van bedrijfstechnische successen, maar ook met de mate van concurrentie of groeipotentieel. Niet alleen de markt of het sentiment in de markt bepaald de mate van risico’s, maar ook het eigen handelen kan zorgen voor een risicovolle belegging.

Verwachtingen niet waargemaakt 

Voorheen hadden grote koersdalingen (dalingen vanaf 15%) van bedrijven enkel te maken met enorme tegenslagen. Tegenwoordig zijn dergelijke ‘klappen’ langs niet zo gek en het gebeurt vaker dan voorheen dat er miljarden verdampen in enkele uren, ook zoals bij Facebook afgelopen week. Binnen een aantal uur was er ruim 120 miljard dollar aan vermogen verdampt en Mark Zuckerberg ging er in één handelsdag 15 miljard op achteruit.

Technologie aandelen  

Aandelen die gelieerd zijn aan technologische ondernemingen vallen en staan met de groei die zij door maken, maar voornamelijk met de winstgevendheid van de ondernemingen. Bedrijven als Apple, Google, Facebook en Amazon maken enorme omzetten en behoren tot de meest waardevolle bedrijven ter wereld. Ook zijn de groeipercentages afgezet tegen de standaarden van de aandelenmarkt hoog te noemen. In 2017 groeide de techaandelen zo’n 20% tegenover een marktgroei van 9%. Als de verwachtingen van analisten echter niet gehaald worden en bijvoorbeeld kostenposten van social media reus Facebook toenemen zal dit snel een correctie opleveren.

Farmaceutische ondernemingen

Een andere, veelal risicovolle, sector is die van de farmacie. In deze sector worden medicijnen ontwikkeld en vaak gaat dit in een aantal fases. In het begin worden diverse varianten op één medicijn getest en is het zaak om als farmaceut kapitaal op te halen om te blijven investeren, veelal met de uitgave van aandelen. Wanneer een geselecteerd aantal varianten goed blijken te werken moeten deze worden door getest om de haalbaarheid van succes te meten. Indien een farmaceut een klap krijgt te verwerken kan het zeer sterk gevoeld worden door beleggers. 

Wanneer een onderneming in de farmaceutische sector een succes heeft lost dit natuurlijk een enorm probleem op. Dan kan het zomaar zijn dat het ontwikkelde medicijn overal ter wereld bij de apotheek komt te liggen en is de afzetmarkt enorm. De koers heeft dan een enorm opwaarts potentieel aangezien de winstgevendheid enorm zal zijn.

Cryptomarkt lijkt volwassener te worden

Voorheen waren de bewegingen in de koersen van diverse cryptocurrencies altijd extreem te noemen. De ene dag schoot de koers omhoog met wel 80% terwijl de dag erna de munt weer met een procent of 50 in het rood stond door negatieve berichtgeving.

De afgelopen maand begint het erop te lijken dat de markt zich in wat rustiger vaarwater begeeft. Zo is de nummer één cryptocurrency, de Bitcoin, behoorlijk gestegen en onderstaand een tabel van de periode 30 juni 2018 t/m 30 juli 2018

Bron I - https://coinmarketcap.com/currencies/bitcoin/

 

Naast de stabilisatie en stijging van de koers in de afgelopen maand stijgt ook het handelsvolume van crypto’s. Digitale valuta bij Bitvavo is een voorbeeld van de positieve geluiden in de markt. Eenvoudig en betrouwbaar Bitcoins kopen, geen eigen wallet in beheer hebben en afrekenen met iDeal: het kan tegenwoordig.

Banken blijven sterk achter 

Het feit dat de cryptomarkt meer en meer volwassen aan het worden is, is natuurlijk al een goed vooruitgang ten opzichte van een voorgaande periode. Echter zijn de banken nogal sceptisch en werken bitcoin- of andere crypto-ondernemers nog erg tegen. Dit type ondernemer wordt namelijk niet geaccepteerd wanneer zij een zakelijke rekening willen openen, met een uitzondering daargelaten. Uit onderzoek is gebleken dat het voornamelijk te maken heeft met de “criteria” die de grote banken hanteren en weren daarmee de, in hun ogen risicovolle, crypto enthousiasts. De banken hebben onvoldoende inzicht in de geldstromen en transacties en wijzen op de ‘wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (ook wel Wwft)’. Ook wordt het volgens diverse banken gezien als een risicovol product en gaat er veel tijd zitten in het maken van een risicoanalyse bij de aanvraag. De klanten dienen de herkomst van de betaling te moeten aantonen, wat op de blockchain simpelweg niet terug te leiden is aan een consument of organisatie.

Zonder enige kennis

Het is geen vorm van beleggen, maar wel een manier die vaak wordt gehanteerd: beleggen zonder enige kennis en/of ervaring. Dit is de meest risicovolle belegging die je jezelf maar kunt voorstellen. Indien er geen weet is van bepaalde beleggingsproducten, bedrijven of achterliggende waarden van bijvoorbeeld aandelen of crypto’s kan er nooit een gedegen risicoanalyse gemaakt worden. Hierdoor hebben particulieren geen idee waar zij in beleggen en kunnen nooit bijsturen, verkopen of vasthouden. 

Het is dus allereerst zaak om als consument te verdiepen in bepaalde beleggingsvormen, beleggingsproducten, bedrijven en achterliggende waarden. Bepaal wat het beste bij jou past en welk risico genomen mag worden om het gewenste rendement te halen. Het is goed om eens in de zoveel tijd de beleggingsportefeuille op te schonen, zodat de slecht renderende met (beperkt) verlies worden verkocht en de potentiële groeiaandelen worden gehouden of aangekocht. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie