Roel Pieper: Nederland heeft slim beton nodig
Met de mobiele informatieinfrastructuur gaat het in Nederland prima, vindt Prof. Ir. Roel Pieper, die deze ochtend zijn keynote speech hield op het Nationaal Mobility Event in het WTC te Rotterdam. Er gebeurt veel, er zijn veel investeringen, Nederland heeft op dit gebied een goede uitgangspositie. Toch zijn mobiele toepassingen op dit moment zelden locatiegebaseerd. Veel meer dan een scherm waarop je je kantooromgeving kunt gebruiken is het nog niet.
Roel Pieper schetst een beeld van de nabije toekomst, waarin computertechnologie in de omgeving is weggewerkt: in wegen, in auto's, treinen en vliegtuigen, in gebouwen. Gebruikers lopen niet meer met een zakcomputertje rond, die informatie bewaart en verwerkt, maar op zijn hoogst met een "vriendelijk scherm" die informatie uit het netwerk haalt. Mobiel werken en leven zal volgens Pieper pas echt wat worden als de twee infrastructuren - het fysieke en de informatiekant - met elkaar worden vermengd.
Dom beton
Voor deze toekomst is wél een flinke investering in de fysieke infrastructuur van Nederland nodig, die op dit moment volgens Pieper nog uit "dom beton" bestaat. 'Flink' is een relatief begrip: vergeleken met bijvoorbeeld het neerleggen van asfalt, is het opnemen van informatietechnologie in het wegennet spotgoedkoop. Zaken die in de Nederlandse informatie infrastructuur wel gebeuren - flow control, pricing, funding, management - zijn voor de fysieke infrastructuur nergens te vinden. "We verkeren op dit gebied in een fase van crisismanagement," aldus Pieper over het Nederlandse wegennet.
Vandaag zal Pieper in de Tweede Kamer zijn ideeën over een op kilometerbonus gebaseerd snelwegsysteem uiteenzetten. MobiMiles 2.0 noemt hij het voorlopig. Vooraf betalen en dan geld terugverdienen door het juiste gedrag te vertonen. Ook dit vraagt slim beton.