Rokende werknemers? Dit kost het de baas écht als het in zijn tijd gebeurt

Rokende werknemers? Dit kost het de baas écht als het in zijn tijd gebeurt

Redactie Baaz

Vroeger was het heel normaal: roken op het werk, tijdens het werk. Al jarenlang moet men daarvoor naar buiten, maar ben je daar als werkgever nu echt iets mee opgeschoten, en hoe kan het beter?

Dat roken niet goed is voor de gezondheid, en daarmee de productiviteit, wist iedereen natuurlijk al langer. Een nieuw onderzoek van de College of Public Health & Moritz College of Law heeft echter uitgerekend wat een gemiddelde ondernemer nu precies in geld kwijt is aan personeel dat niet zonder sigaretten kan, en de uitkomst is minstens zeer verontrustend: maar liefst 4431 euro, per jaar en per werknemer, gaat in rook op.

Pauzes en verzuim

De helft van dit bedrag is het gevolg van slechts één kostenpost: de vele rookpauzes die werknemers, met of zonder toestemming, nemen om even tot rust te komen. Wat dat betreft heeft het rookverbod op de werkvloer niet veel goeds gebracht: waar personeel vroeger gewoon binnen kon roken – desnoods tijdens het werken zelf – gaat er nu veel tijd verloren aan het naar buiten gaan, wat al snel een sociaal uitje wordt dat doorgaans meerdere sigaretten lang duurt. Maar ook de gezondheidsgevolgen zijn funest voor de werkgever. Niet alleen is het (betaalde) ziekteverzuim onder rokers aanzienlijk hoger, de productiviteit is ook niet wat je van ze verwacht als ze wel komen opdagen maar eigenlijk te ziek zijn om die dag echt wat toe te voegen aan je onderneming.

E-sigaretten als oplossing?

Een veelbelovende oplossing voor een groot deel van deze problemen zouden weleens e-sigaretten kunnen worden. Steeds meer rokers wagen zich eraan en ondernemers hebben er veel baat bij hun nicotine-afhankelijke personeel hiertoe aan te sporen. De apparaatjes hebben niet de schadelijke stoffen die echte tabak wel in zich heeft. Een logisch gevolg is dat het ziekteverzuim afneemt, wat al snel een besparing van 800 euro kan opleveren.

Toch blijft de grootste kostenpost – de rookpauzes, goed voor zo’n 2344 euro – daarmee overeind staan, dus is dat nu echt de moeite waard? Het korte antwoord: op termijn wel. Je werknemers overhalen over te stappen op deze gezondere variant heeft namelijk nog een groot voordeel: de nicotineverslaving kan langzaam maar zeker worden afgebouwd. De hoeveelheid nicotine die de rookvloeistof bevat is namelijk geheel zelf te kiezen, waarbij ook een totale afwezigheid van de verslavende stof prima mogelijk is. Dat zal in het begin geen haalbare keuze zijn voor de meesten, maar uiteindelijk is het een perfect realistische optie. Op termijn zal het roken, elektronisch of anders, helemaal niet meer nodig zijn. En dat maakt het tot een kleine investering die jou uiteindelijk veel tijd bespaart – tijd die je eindelijk weer geld zal opleveren, in plaats van kosten.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie