Ruim 90 miljoen euro boete voor malafide uitzendbureaus
De inspectie pakt uitzendbranche hard aan

Ruim 90 miljoen euro boete voor malafide uitzendbureaus

Redactie Baaz

De afgelopen anderhalf jaar stond de uitzendbranche in de volle aandacht van de inspectie. Dat heeft geleid tot een totaal aan boetes en naheffingen van negentig miljoen euro. De klopjacht is nog niet voorbij: minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat nog even door met controles.

Sinds halverwege 2012 bestaat het door de Inspectie SZW in het leven geroepen interventieteam ‘Aanpak Malafide Uitzendbureaus’ (AMU) dat de hele uitzendsector onder de loep neemt. Met reden want volgens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid treft arbeidsuitbuiting, illegale tewerkstelling en onderbetaling jaarlijks een grote groep mensen. Ze worden bijvoorbeeld ingehuurd door personen of bureaus die zich schuldig maken aan belasting- en premieontduiking.

Omdat de Inspectie sectorbreed opereert worden niet alleen de stappen van uitzendbureaus nagegaan, maar ook die van inleners. Sinds vorig jaar werden er zestig onderzoeken gestart naar 95 uitzendbureaus en 181 inlenende bedrijven. In augustus dit jaar was er in totaal is al voor 3,3 miljoen euro aan boetes en naheffingen opgelegd. Dat bedrag heeft zich half oktober 2013 uitgebreid naar negentig miljoen euro.

Boetes zijn niet zomaar te ontlopen

Het interventieteam pakt het grondig aan; om te voorkomen dat uitzendbureaus opgelegde boetes ontlopen door de zaak failliet te laten gaan, worden ook de leidinggevenden achter het malafide bureau beboet en zullen de boetes gewoon verhaald worden op doorgestarte uitzendbureaus van de 'foute uitzendondérnemer', aldus het ministerie.

Andere maatregelen waarmee malafide bureaus te maken kunnen krijgen is een versneld faillissement bij herhaaldelijke overtredingen, een bestuursverbod voor leidinggevenden en het openbaar maken van de inspectiegegevens om andere ondernemers en werkgevers te waarschuwen voor het bureau.

Het ministerie laat weten dat ook de Kamer van Koophandel bijdraagt aan de aanpak van foute uitzendpartijen. In 2012 hief het al vierduizend lege ondernemingen op (op papier een bedrijf, in praktijk geen activiteit) en voor 2013 hoopt de KvK op zo'n zelfde aantal.

Een opeenstapeling van maatregelen

Omdat er zoveel partijen samenwerken aan de strijd tegen frauduleuze praktijken is de lijst van maatregelen lang. Zo werd er bijvoorbeeld het meldpunt Aanpak Malafide Uitzendbureaus in het leven geroepen waar ruim 1100 meldingen binnenkwamen waarvan 65 procent is onderzocht of op dit moment wordt onderzocht.

Volgend jaar blijft het interventieteam actief, naast de reguliere controles die worden uitgevoerd in de branche. Uitzendbureaus kunnen overigens bij goed handelen een keurmerk van de Stichting Normering Arbeid (SNA) krijgen. Dit keurmerk verbeterd en beter gecontoleerd. Vorig jaar werd er al bij 386 ondernemingen het keurmerk ingetrokken, dit jaar gebeurde dat bij 375 ondernemingen. Ondanks dat is het aantal gecertificeerde bedrijven echter wel stijgende: sinds begin 2012 met dertig procent zelfs.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie