Smartphone op werkvloer straks taboe?

Redactie Baaz
Collega’s die tijdens het werk of de vergadering zitten te appen of te Facebooken? Een bron van ergernis blijkt uit onderzoek van Wetten van de Werkvloer, een platform van Nationale Vacaturebank, onder 1.000 werknemers. Maar liefst 56% stoort zich aan de smartphoneverslaving van collega’s. Eén op de drie werknemers ergert zich zelfs groen en geel.

Tekst: Suzanne van Gaale

De smartphone biedt in eerste instantie veel voordelen voor werkgever en werknemer. Veel werkgevers geven er zelfs een aan hun medewerkers. Op korte termijn werkt het namelijk productiviteitsverhogend. In je privétijd nog even doorwerken, onderweg je e-mail checken en een grotere bereikbaarheid bij onverwachte calamiteiten.

Keerzijde

Het gebruik van smartphones kent echter ook een keerzijde. Niet alleen wordt het gebruikt voor het werk, maar ook voor privézaken. Zo’n 90 procent van de werknemers kijkt minstens één keer per dag even op zijn toestel om te zien of er nog meldingen zijn. 44 procent doet dit zelfs elk uur. En dit heeft voor de helft van werkend Nederland een nadelig effect, zo blijkt uit het onderzoek. Concentratieverlies wordt hierbij genoemd als grootste nadelig effect. Maar ook de vervagende grens tussen privé en werk ervaren veel werknemers als belangrijk nadeel.

Smartphone verbod

In veel gevallen doet de werkgever niet moeilijk over het smartphonegebruik. Echter, het tij lijkt te keren, want uit hetzelfde onderzoek blijkt dat bij één op de drie werknemers privégebruik van de smartphone tijdens het werk niet toegestaan is. Hiervan geeft 22 procent aan dat het gebruik niet wenselijk is en bij ruim één op de tien is het zelfs ten strengste verboden om je smartphone tijdens werktijd tevoorschijn te halen.

Olga Kleinlooh van Nationale Vacaturebank: 'Werkgevers kunnen irritaties op de werkvloer voorkomen door goede onderlinge afspraken te maken met hun werknemers over het privégebruik van de smartphone. Duidelijke afspraken zijn goed voor de productiviteit en onderlinge sfeer.'

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie