Social media en werkzoekende? Weet wat je plaatst!
Een beetje verstandige sollicitant weet het al, maar onderzoek van Robert Half onderstreept het nu nogmaals: recruiters kijken op sociale media, en rekenen sollicitanten daar ook op af. Let dus op met gênante foto's of uitgesproken meningen als je op zoek bent naar een baan.
Onderzoek van Robert Half wijst uit dat 36 procent van de recruiters sollicitanten afwijzen als social media-uitingen van een potentiële kandidaat hen niet bevallen. Dat is behoorlijk hoog, want van de Europese landen die onderzocht zijn scoren enkel Luxemburg (ook 36 procent) en Italië (41 procent) net zo hoog of hoger.
De ondervraagde Europese recruiters werd de vraag gesteld of ze een hoog gekwalificeerde kandidaat met een goed cv zouden weigeren als ze pijnlijke of negatieve social media-uitingen zouden tegenkomen van de kandidaat. In Nederland luidde de antwoorden:
- Dit ligt eraan, de beslissing valt na een interview met de kandidaat (48%)
- Ja, en de kandidaat zal te horen krijgen waarom (26%)
- Nee (15%)
- Ja, en de kandidaat krijgt niet te horen waarom (10%)
Met andere woorden, sociale media kunnen het verschil betekenen tussen wel een baan of niet een baan krijgen. Toch zijn hier kanttekeningen bij te plaatsen. Tegen BNR zegt Leon Willemsens van Netwerven, een bedrijf dat zich specialiseert in online recruitment dat hij dat 'je eerst iemand kunt uitnodigen voor een gesprek en vragen hoe dat zit'. Willemsens zou, 'als ceo', serieus 'een gesprek aangaan met recruiters die social media als ijkpunt nemen'. Het is dus goed mogelijk dat niet ieder bedrijf achter een afwijzing van een kandidaat staat wanneer recruiters een kandidaat afwijzen vanwege berichten op de sociale media-kanalen van een kandidaat.
Daarbij zegt Willemsens dat de standaard per recruiter kan verschillen. 'Ook recruiters zelf zouden wel eens gênant op een foto kunnen staan. Eén keer per jaar is er een event voor recruiters en hoe later op de avond hoe interessanter de foto's worden. Dat is menselijk en dat gebeurt nou eenmaal wel eens. Ook zij hebben niet altijd hetzelfde beeld als in hun cv naar boven komt.'
Dat betekent dat niet alleen werkzoekenden op moeten letten wat zij allemaal online plaatsen. Ook recruiters die kandidaten afrekenen op sociale media-berichten doen er mogelijk verstandig aan dit niet te snel te doen. Wil je weten wat je als recruiter hebt aan sociale media wanneer je op zoek bent naar kandidaten? Aaltje Vincent heeft antwoord!