Spooknota's en acquisitiefraude: laat je niet oplichten
acquisitiefraude: laat je niet oplichten

Spooknota's en acquisitiefraude: laat je niet oplichten

Redactie Baaz
Aan het einde van het jaar, wanneer ondernemers grote schoonmaak houden, is de tijd perfect voor fraudeurs en oplichters om toe te slaan. Immers, geen betere tijd om in de hectiek van de feestdagen nietsvermoedende ondernemers een poot te lichten. Waar moet je op letten?

Geen mens betaalt graag voor iets wat hij niet krijgt, en dat gaat ook op voor ondernemers. Toch ligt het gevaar op de loer om opgelicht te worden door middel van spooknota's, facturen die niet van echt te onderscheiden zijn. Dit is niet altijd te voorkomen, maar de kans is wel te verkleinen. Hieronder volgen een drietal tips.

Routine is gevaarlijk

Wanneer je als ondernemer allerlei zaken tegelijk hebt lopen is de kans groot dat er zaken tussendoor glippen die eigenlijk meer aandacht verdienen. Routinematig zet je je handtekening onder iedere factuur zonder goed te kijken wát je nu eigenlijk ondertekent.
Dit is precies waar een oplichter op hoopt. Want een factuur met naam en logo wat lijkt op een echt bestaand bedrijf met een gelijkend logo heeft snel een handtekening van een nietsvermoedende ondernemer.
Let op waar je je handtekening onder zet. Behandel niet alle facturen in een keer maar maak er elke dag tijd voor vrij om een bepaald aantal facturen te behandelen. Regelmaat met mate.

Wacht niet te lang

Laat facturen niet te lang liggen. Zodra je een factuur binnenkrijgt, bekijk deze. Dat hoeft niet aandachtig, maar neem wel in je op dat je deze hebt ontvangen. Wanneer je langer wacht met betalen en een eerste aanmaning van een oplichter op je mat ligt is de neiging groot om toch nog snel te betalen. Dan ben je er immers vanaf. Neem je tijd om de factuur te bekijken, maar neem niet té veel tijd.

Hou je aandacht erbij

Er zijn verschillende manieren waarop je spooknota's kunt herkennen. Bijvoorbeeld, om juridisch sterker te staan doen oplichters die spooknota's versturen 'aanbiedingen', zogenaamde acquisitiefraude. Dan betaal je voor diensten, vaak advertenties of opname in een telefoonregister, die helemaal niet of in beperkte mate geleverd worden. Deze 'aanbiedingen' staan vaak in kleine lettertjes ergens vermeld op de factuur.
Een andere manier is per fax. De oplichter stuurt je bijvoorbeeld per fax een formulier om een bepaalde dienst op te zeggen na telefonisch contact gehad te hebben. Je hebt geen idee waar het over gaat, maar een dienst weaar je niet om gevraagd hebt ben je liever kwijt dan rijk. Helaas, het gefaxte formulier blijkt geen opzegging, maar juist een contract waar je nietvermoedend een handtekening onder zet. En hoewel de rechtsgeldigheid van dergelijke overeenkomsten helemaal niet vast staat, geeft het wel weer juridische rompslomp die voorkomen had kunnen worden.
Let dus altijd op wanneer je telefonisch, per brief, email of fax benadert wordt om te betalen of om diensten op te zeggen. Noteer wat er gezegd wordt, herhaal de naam van de persoon die je aan de telefoon hebt en vraag zoveel mogelijk informatie. En zet nooit zomaar je handtekening.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie