Stap in op de vraag en ontwikkel jezelf 

Redactie Baaz

Persoonlijke ontwikkeling is vaak een onderbelicht thema. We laten ons zelf opleiding om een vooraf gekozen vak uit te kunnen oefenen. Wanneer een werkgever ons ontslaat zoeken we door, tot we een vergelijkbare functie gevonden hebben. Interessanter is het om na het ontslag te zoeken naar een branche waar de vraag naar nieuw personeel groter is. Het verkleint de kans dat je op korte termijn, bijvoorbeeld na het verlopen van de proeftijd of een tijdelijk contract, opnieuw ontslagen wordt. Kies bijvoorbeeld voor een opleiding tot makelaar, wanneer je opmerkt dat de huizenmarkt oververhit is. Jezelf ontwikkelen hoeft niet in de klas. Er zijn tegenwoordig talloze instanties die opleidingen aanbieden die je vanuit huis volgt. 


Analyseer in welke sectoren de vraag naar personeel groot is 

Niet alleen na een ontslag is het interessant om te kijken naar branches waarbinnen de vraag naar personeel groot is. Denk ook aan een situatie waarin je uitgekeken bent op je huidige werk. Blijf jezelf prikkelen door heel iets anders te gaan doen! Er zijn verschillende manieren waarop je kunt achterhalen in welke branches de vraag naar personeel groot is. Kijk bijvoorbeeld op websites waarop de vacatures van verschillende bedrijven verzameld zijn. Voor welke functies worden de meeste vacatures aangeboden? Zie je bijvoorbeeld dat er veel diëtisten nodig zijn? Kies in dat geval voor een opleiding gewichtsconsulent! Je zal al snel een baan hebben. 


Zoek naar een opleiding die past bij de functie

Nu je weet naar welke functies veel gevraagd wordt, kun je op zoek gaan naar een passende opleiding. Zoals eerder genoemd werd, zijn er in Nederland verschillende partijen die studies aanbieden. Het gaat zowel om opleidingen op locatie, als om thuisstudies. Het voordeel van deze partijen is dat de studies over het algemeen op ieder niveau worden aangeboden. Kies je voor een meerjarige opleiding, of volg je een cursus? Vaak vind je in de omschrijving van een vacature welke basiskennis vereist is. 


Opleidingen volgen via je werkgever

Ook wanneer je voornemens bent om bij je huidige werkgever te blijven werken, is het interessant om een opleiding te volgen. Vaak bieden werkgevers zelfs budget aan om zo’n opleiding te kunnen bekostigen. Het maakt dat het je zelf niets hoeft te kosten, terwijl je wel werkt aan je kennisniveau. Een opleiding prikkelt je en zorgt dat je over de meest recente kennis over specifieke thema’s beschikt. Welke opleiding lijkt jou interessant, passend bij je huidige functie? 

Foto door Karolina Grabowska
 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie